Duminică 24 mai 2015, de la ora 11.00, la Sala ATELIER a TNB, în cadrul programului Conferintele Teatrului National, Prof. Alexandru Vlad Ciurea va sustine conferinta cu tema "Neuroanatomia ascunsa in picturile lui Michelangelo. Capela Sixtina"

Prof. Alexandru Vlad CiureaFoto: TNB

„Michelangelo Buonarotti (1475-1564) a fost un geniu al artelor. Artist renascentist, de un talent inegalabil, Michelangelo a fost preocupat de sculptură, arhitectură, inginerie și, nu în ultimul rând, de anatomie. Este autorul unei serii de opere de artă neprețuite, printre care se află și Pieta din Basilica San Pietro de la Vatican și statuia lui David din Galeria Academiei din Florența.

Cu toate că poziția de artist al bisericii catolice nu îi permitea să participe la disecții fără a se supune la riscuri substanțiale, apar din ce în ce mai multe dovezi în legătură cu faptul că Michelangelo era un anatomist desăvârșit. Printre acestea se află și mulțimea incredibilă de detalii de neuro-anatomie prezente în frescele sale de pe Capela Sixtină.

Între anii 1508 și 1512. Michelangelo și-a etalat măiestria pictând, la ordinul papal al lui Iulius al II-lea, tavanul Capelei Sixtine din Roma. Frescele, care acoperă o suprafață de aproximativ 1000 m2, au fost incluse, datorită frumuseții și expresivității lor, în patrimoniul mondial al artelor.

Realizate doar din pensulă și vopsea, picturile lui Michelangelo surprind structuri de o finețe extraordinară, precum trunchiul cerebral și cisternele bazale, elemente care au putut fi analizate temeinic abia după apariția microscopului operator.

În urma unei analize independente a frescei „Separarea luminii de întuneric”, Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea propune ideea temerară că întregul corp al lui Dumnezeu din această pictură este realizat prin transfigurarea artistică a unei serii numeroase de detalii de neuro-anatomie umană. Astfel, în fresca lui Michelangelo este surprinsă imaginea pe secțiune a unui ventricul IV cerebral, a întregului etaj diencefalic, a nucleilor thalamici, a sulcusului lui Monro, care se întinde de la ceea ce pare a fi un Apeduct Silvius până la o structură pe care noi am identificat-o a fi foramenul interventricular al lui Monro.

De asemenea, în pictura lui Michelangelo este evocată silueta unui Corp Calos, element neuroanatomic de maximă importanță, și nu în ultimul rând prezența lamei tectale cu cei patru coliculi cvadrigemeni alături de corpii geniculați și brațele conjunctivale respective. În centrul acelei structuri, între cei patru coliculi cvadrigemeni se poate observa, conform Prof. Dr. Ciurea, o ușoară depresiune considerată a fi extremitatea cranială a eminenței cruciforme de pe lama tectală. În opinia autorului, aceasta reprezintă patul epifizei (glanda pineală).

Prin aceste idei, conferința susținută de Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea vine în contradictoriu cu ideile formulate de predecesorii cercetători, și evidențiază cunoștințele formidabile de neuro-anatomie pe care Michelangelo le-ar fi putut deține. Totodată, conferința vine să completeze interpretarea detaliilor anatomice „ascunse” în toate frescele lui Michelangelo și oferă o interpretare a rolului pe care relația de subordonare dintre Michelangelo și Papa Iulius al II-lea l-a avut asupra operei artistului. În final, Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea pledează pentru importanța pe care Michelangelo a atribuit-o sistemului nervos central și funcției creative a acestuia în dezvoltarea conștiinței umane.

Despre Prof. Alexandru Vlad Ciurea MD., PhD., MSc., Dr. h.c. Mult.

Profesor de Neurochirurgie; Medic Primar Neurochirurg; Fondator al Centrului Național de Excelență în Neurochirugie; Președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie; Președinte al Comisiei de Neurochirurgie din Cadrul Ministerului Sănătății din România; Fost Președinte al WFNS Nomminating Committee (Federația Mondială a Societăților de Neurochirurgie).

Studii şi competenţe:

1976 - Doctor în științe medicale, specialitatea Neurochirurgie; 1979 - Medic primar neurochirurg la Spitalul Clinic de Neurochirurgie „Dr. Gh. Marinescu”; 1989; 1997 – 2013- Șef al secției I Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic „Bagdasar Arseni”; 1997-2005 - Manager al Spitalului „Bagdasar-Arseni”; 1997-prezent - Profesor de Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, 2013-prezent – Șef Departament Neurochirurgie, Director Științific, Spitalul Sanador.

Asociații profesionale:

Membru în: Societatea Internațională de Neurochirurgie Pediatrică; Societatea Europeană de Neurochirurgie Pediatrică; Societatea Franceză de Neurochirurgie; Comitetul de NeuroReabilitare al WFNS; Ambasador al Congresului Chirurgilor Neurologici, SUA; Președinte al Societății Române de Neurochirurgie; Secretar General iar apoi Vice-Președinte al Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica; Membru de Onoare al Comitetului Executiv al Asian Congress of Neurosurgical Societies, Japonia; Secretar, Membru fondator al Academia Multidisciplinaria Neurotraumatologica, Brescia, Italia; Vice-Președinte al WFNS, Maroc; Președinte al Societății de Neuro-Oncologie din România; Membru Internațional al Academiei Braziliene de Neurochirurgie; Membru al Academiei Oamenilor de Știință din România; Vice-Președinte al Academia Multidisciplinaria Neurotraumatologica, Cluj-Napoca; Membru al Academiei Române de Științe Medicale; Președinte al WFNS Nominating Committee, Boston; Vicepreședinte al Asociației Medicale din România; Membru de onoare al Societății Bulgare de Neurochirurgie; Invitat oficial pentru susținerea unor serii de conferințe la Congresul Internațional al Academiei de Neurochirurgie din Brazilia (iulie 2013).

Publicații:

Face parte din board-ul revistei internaționale World Neurosurgery. A publicat 33 de cărți despre neurochirurgie, cea mai importantă fiind Tratatul de Neurochirurgie (două volume, 2010 și 2011). Este co-autor la 21 de volume; peste 180 de articole științifice tipărite în publicații medicale.

Merite speciale și distincții:

Brevet de invenție pentru Drena Unitub, o invenție larg folosită pe plan mondial pentru tratarea hidrocefaliei; Ordinul Național „Serviciu credincios”, în grad de Comandor (2000), acordat de Președintele României; Anatomia ascunsă din Opera lui Michelangelo, Certificat de Inovație înregistrat la OSIM; patru titluri de Doctor Honoris Causa (Universitatea Dunărea de Jos, Galați; Facultatea de Medicină „N. Testemitanu” Chișinău, Republica Moldova; Universitatea „Petre Andrei”, Iași; Facultatea de Medicină, a Universității Oradea); Șef al Comisiei de Neurochirurgie din Ministerul Sănătății; Premiu pentru „Inovație în predarea medicinii” la Gala Healthcare; Diploma et charta aureus a Academiei Oamenilor din Știință din România; Diplomă de Excelență pentru Cercetare în Alimentație acordată de UMF „Carol Davila” și de Sănătatea Media Group; Diplomă de Excelență pentru activitate științifică și publicistică în cadrul UMF, acordată de Jurnalul de Medicină și Viață, București; Medalia pentru Servicii Excepționale în domeniul sănătății publice acordată de Spitalul Militar; Diplomă de Excelență a Asociației Române a Medicilor pentru Tratatul de Neurochirurgie, vol. I, II; Diploma de Excelență acordată de Asociația Română pentru protecția pacienților; Diploma de Excelență „Neurovasc” acordată de Congresul Internațional de Chirurgie Cerebrovasculară, Mumbai, India.