Pe 19 mai la ora 19.00 la Palatul Tinerimea Română (intrarea din Bd. Schitu Măgureanu nr. 4), Cvartetul Arcadia - cel mai valoros tânăr cvartet de coarde din România, cu cele mai recente și valoroase premii internaționale obținute la competițiile de gen - va susține primul concert la București, după un lung șir de prezențe pe importante scene ale lumii.

Cvartetul ArcadiaFoto: Tinerimea Romana

Considerat o adevărată revelație a acestui deceniu, cu succese din Japonia până în Canada și prezențe constante la Londra și Paris, Cvartetul Arcadia reprezintă cea mai nouă perlă din coroana personalităților artistice ale Tinerimii Române.

Sala Palatului Tinerimea Română, supranumită și Mica Scala din Milano, va avea parte de un regal cameral, cu pagini celebre din creația lui Haydn (Cvartetul “Gluma”), Bartók și Janáček (Cvartetul “Scrisori intime”), în care violoniștii Ana Török și Răsvan Dumitru, alături de violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Török vor transforma muzica într-o prezență captivantă, totul la cel mai înalt nivel artistic.

În vederea revenirii după o îndelungată absență pe scenele de concert din țară, violonistul Răsvan Dumitru declara:

“Cooptarea Cvartetului Arcadia în cadrul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” reprezintă un vis devenit realitate, și anume acela de a aparține, de a ne afla ca și formație camerală sub auspiciile unei instituții culturale de prestigiu. Îi suntem așadar profund recunoscători maestrului Marin Cazacu pentru că ne-a susținut în împlinirea acestui vis. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei realizări, este faptul că vom avea vizibilitate mult mai mare și în România (de mulți ani, activitatea noastră desfășurându-se cu precădere în străinătate) și credem că acest lucru va fi asigurat de o activitate concertistică constantă în capitală. Vom oferi publicului bucureștean un număr de șase concerte pe an, cu programe extrem de interesante și actractive, și sperăm să avem un public cât mai numeros!”

Componenta Cvartetului ARCADIA:

Ana Török - vioară

Răsvan Dumitru - vioară

Traian Boală - violă

Zsolt Török - violoncel

Program:

Joseph Haydn – Cvartetul de coarde Nr. 30, în Mi ♭ major, Op. 33, ”Gluma”

Béla Bartók – Cvartetul de coarde Nr. 3, Sz. 85

Leoš Janáček – Cvartetul de Coarde Nr. 2, ”Scrisori Intime”

CVARTETUL ARCADIA

În ciuda tinereții membrilor săi, Cvartetul Arcadia este deja laureat al unor foarte importante competiții internaționale de muzică de cameră precum The 8th Osaka International Chamber Music Competition & Festa în 2014, Wigmore Hall London International String Quartet Competition în 2012, Almere International Chamber Music Competition în 2011 și International Chamber Music Competition Hamburg în 2009. In această perioadă, Cvartetul Arcadia se impune cu rapiditate ca unul din cele mai impresionante ansambluri ale generației sale.

Format în 2006, în anii studenției, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, cvartetul a avut reprezentații în lumea întreagă, printre care se numără concertele de la Budapest Spring Festival, Festivalul Internațional “George Enescu”, Cité International des Arts (Paris), Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall (Montreal), Amsterdam Concertgebouw, Wigmore Hall, Salle Gaveau (Paris), Festivalul Q’arto Mondi din Polonia, Tel-Aviv, Portugalia, Festivalul Mecklenburg Vorpommern, Festivalul Kammermusiktage Mettlach, Festivalul Zeist Music Days din Olanda, Beijing și turnee extensive în Regatul Unit al Marii Britanii.

Sezonul 2014/2015 a avut in program un turneu de 12 concerte în Japonia și multe apariții pe scenele europene și nu numai, printre care Wigmore Hall, Musikverein Viena, Festivalul Aldeburgh, Festivalul Grafenegg, Festivalul Silver Lyre din Sankt Petersburg, Konzerthaus Berlin, Festivalul Norwich, Festivalul Enescu, și la Madrid. Cvartetul a debutat la postul de radio BBC3 cu o transmisiune în direct de pe scena Wigmore Hall în martie 2015, iar din luna aprilie 2015 obține titulatura de cvartet sub auspiciile Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" din București. Discul de debut al Cvartetului Arcadia conține opusuri de Mendelssohn și Brahms, și a fost lansat de Fontenay Classics International (Hamburg) în 2009, atrăgând atenția criticilor muzicali de pretutindeni. Revista Ensemble Magazin a scris despre „interpretarea lor intimă”, „sonoritatea lor excepțională” și „puterea expresivă care lasă o adâncă impresie asupra ascultătorului”. Înregistrarea Cvartetelor lui Leoš Janáček, Nr. 1 și Nr. 2 a fost lansată în Octombrie 2013 de casa de discuri Orchid Classics (Londra). Sunday Times a scris despre „o frumusețe care îți străpunge inima”, și că „ambele lucrări sunt interpretate cu o intensitate uluitoare”. În Financial Times s-a scris că cvartetul „a creat o stare tăioasă de expresionism care, în vâltoarea violentă de mișcări și cromatisme, este șocant de directă și dramatică, ca într-un spectacol de operă - sau într-un coșmar”, care „are ca rezultat un atac asupra simțurilor, străpungând inima acestei muzici tulburătoare”.