Traditionalul Targ de Sfantul Nicolae va fi organizat si in acest an de Muzeul Taranului Roman. Timp de trei zile in incinta muzeului vor fi prezenti mesteri populari din toate zonele tarii care vor aduce cu ei produse traditionale: impletituri, tesaturi, podoabe, instrumente muzicale, obiecte din ceramica si jucarii.

Pe langa toate acestea, ei vor pregati bucate traditionale: sarmale, ciuperci murate, poame uscate, branzeturi, suc de mere, turta dulce, cozonaci, placinte, dulceturi, kurtos kalacs cu care vor intampina vizitatorii.

Targul se deschide de Sf Andrei pe 30 noiembrie si conform traditiei populare se va imparti usturoi "impotriva strigoilor". Pe 1 decembrie, de la ora 16.30, la Muzeul Taranului Roman se va vea loc un recital sustinut de Valentin Albesteanu si taraful intitulat "Popasuri muzicale prin capitalele Europei".

Pe 2 decembrie, in ultima zi a targului, sunt programate colinde sustinute de Fanfara din Cordareni, judetul Botosani.

Biletul de intrare la targ este de 4 lei pentru adulti si 2 lei pentru elevi, studenti si pensionari, informeaza un comunicat al institutiei.

Sfantul Nicolae este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul).

Data nasterii sale este necunoscuta, se cunoaste insa data mortii sale, ziua de 6 Decembrie.

Traditia Bisericii spune ca Sf. Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt. La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra.

Moastele Sf. Nicolae au fost furate in anul 1087 din Myra, de catre negutatorii italieni si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica ce poarta numele Sf. Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale.

Sf. Nicolae ca unul ce era grabnic si fierbinte spre ajutor este ocrotitorul copiilor, dar in acelasi timp este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.

Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.Intre alte minuni savarsite de Sf. Nicolae se numara invierea a trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.

Sfantul Nicolae este serbat atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Catolica, pe data de 6 Decembrie.

In traditia moderna, in noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri. Pe copii lenesi si neascultatori Mosul ii pedepseste lasandu-le in ghetute cate o nuielusa.