Jurnalista Madalina Puscalau, fosta realizatoare la postul B1TV unde a moderat in noiembrie ultima dezbatere intre candidatii la fotoliul de la Cotroceni, Klaus Iohannis si Victor Ponta, lanseaza volumul "Infruntarea finala", la editura Tritonic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anuntul a fost facut de jurnalista pe contul sau de Facebook, un anunt in acest sens fiind postat si pe contul de Facebook al editurii.

Cartea se numeste "Infruntarea finala", cu subtitlul "Culisele confruntarii Klaus Iohannis - Victor Ponta si alte retete din bucataria politicii dambovitene".

Madalina Puscalau a anuntat la inceputul lunii decembrie ca si-a dat demisia de la B1TV unde realiza emisiunea "Buna seara, Romania!".

Fragment din carte

"Din gura multor politicieni am auzit o replica atat de cinica si de perversa incat am simtit ca singura reactie potrivita e revolta. E o replica pe care o livreaza, dupa ce campania electorala e gata si cele promise trebuie realizate - "Pai am promis, pentru ca era campanie electorala." Cu alte cuvinte, campania electorala este in mintea domniilor lor un soi de conventie, in care ei mint, noi stim ca mint, ei stiu ca noi stim ca ei mint, dar noi stiind ca ei mint totusi ne suspendam ratiunea si credem si ii votam si apoi, dupa ziua votului, ne trezim din transa electorala si ii iertam ca au mintit si nu avem pretentia sa faca ce au promis pentru ca se presupune ca stim ca e doar un joc la mijloc si ca intram de buna voie in poveste, ca personaje secundare""prostitii de serviciu".(....) Politica nu va fi niciodata sanatoasa pana cand profesionistii nu vor fi promovati si motivati, pana cand partidele nu vor avea o adevarata politica de cadre, pana cand nu se va schimba modul de a vedea functiile drept cadouri potrivite pentru cei si cele dragi. Suntem in zodia secretarelor blonde si brunete propulsate in functii inalte, a copiilor de bani gata dornici sa puna mana pe functii, ca sa aiba din ce birouri sa isi faca poze pentru contul de facebook, a potentatilor vremii, care si-au facut avere fulgerator de repede si prin cele mai dubioase metode si acum investesc ce au furat pe bursa functiilor, ca sa isi cumpere practic parghii pentru noi furtisaguri. Va iesi Romania din aceasta zodie? (....) Dupa ce am moderat dezbaterea prezidentiabililor am simtit nevoia sa fac un pas inapoi si sa ma uit cu luciditate la starea presei.

Perioada electorala a aratat, ca de fiecare data, fata urata a presei. Campanii murdare, inconsecventa editoriala, disperarea de a stoarce din orice scandal un pic de audienta, pe un fond economic foarte prost pentru presa. Poate chiar deznodamantul alegerilor ar trebui sa fie generatorul unor teme de meditatie. Cred ca multi ani publicul receptor a fost subevaluat, ceea ce i-a facut pe politicieni sa creada ca pot castiga alegerile simplu, folosind presa drept instrument de manipulare, iar tehnicile au ramas unele arhaice, de ani 90, in timp ce publicul a evoluat. Audienta nu se traduce neaparat in voturi. Ce exemplu mai bun de oferit decat Antena 3, un post de televiziune care a stat intotdeauna bine la capitolul audienta si care s-a asezat mereu cu toate armele in tabara unui candidat. Niciun prezidentiabil sustinut de Antena 3 nu a castigat alegerile. (...) Mai trist e cand un post de televiziune se declara independent politic, patruns de deontologie si, in fapt, in spatele afacerii colcaie de interese politice si finantari dubioase.

Daca ar sti telespectatorii tot adevarul despre sursele de finantare din presa, cum un vehicul media de dreapta poate functiona bine-merci cu combustibil de stanga si invers, ar trai mari deziluzii. Presa nu va fi niciodata sanatoasa cat timp sursele de finantare sunt dubioase, cat timp factorul educativ si formativ este ignorat in totalitate, cat timp scandalul ramane Biblia succesului garantat in audienta.

Ce fel de presedinte va fi Klaus Iohannis? Ce soarta va avea actuala clasa politica? Sunt doua intrebari ale caror raspunsuri sunt legate intr-o dependenta perfecta. De castigat vor avea cei care au invatat cu adevarat lectia alegerilor prezidentiale din 2014. Dar cum istoria se repeta, ceva imi spune ca si la prezidentialele viitoare se vor face cam aceleasi greseli."