În perioada 9-10 mai are loc la Stockholm Festivalul internaţional de bandă desenată, organizat de Biblioteca de Bandă Desenată a oraşului şi aflat la cea de-a şaisprezecea ediţie. Festivalul este cel mai mare de acest fel din Suedia, cu o cifră de public de aproximativ 8000 de persoane. La editia din acest an a festivalului Romania este reprezentata de ilustratorii Ileana şi Maria Surducan, ele fiind invitate să participe atât pentru tehnica, cât şi pentru temele abordate în ilustraţiile lor.

Maria Surducan: Praslea cel voinicFoto: ICR

Cele două ilustratoare din România, a caror participare este sprijinita de ICR Stockholm, vor fi implicate într-o discuţie despre banda desenată şi ilustraţia de carte pentru copii şi evoluţia acestora în context european, şi se vor întâlni cu publicul festivalului şi al bibliotecii Serieteket într-o prezentare de autor care va avea loc pe scena principală. De asemenea, pe perioada festivalului, va fi pusă la dispoziţia publicului, spre consultare, o selecţie de cărţi de bandă desenată şi carte ilustrată românească.

După ce, în 2014, Biblioteca de Bandă Desenată Serieteket organiza Weekendul francofoniei, la care România era reprezentată de Dodo Niţă, în 2015 festivalul are în focus ilustraţia de limbă franceză, iar multe dintre seminarii dezbat rolul benzii desenate în exprimarea libertăţii de expresie. Alături de acestea, noutatea în programarea din acest an este festivalul adiacent dedicat benzii desenate şi ilustraţiei pentru copii şi tineri, gen în plină dezvoltare în Suedia.

Ileana Surducan: Fata babei si fata mosului

Ileana Surducan: Fata babei si fata mosului

Foto: ICR

În acest context, principalele edituri de gen din Suedia, precum şi cunoscuţi ilustratori suedezi şi internaţionali vor participa la dezbateri, expoziţii, proiecţii de film, ateliere de ilustraţie şi sesiuni de autografe.

Maria Surducan (n. 1985) lucrează ca ilustrator şi autor de bandă desenată în studioul său din Cluj-Napoca. Este interesată de storytelling şi de fantasticul involuntar rezultat din decodarea subiectivă a realităţii. Lucrările publicate includ trei romane grafice şi mai multe cărţi pentru copii. Din 2011 este membru-coordonator al grupului Cluj Comics Club. Dintre cele mai recente apariţii ilustrate de Maria Surducan amintim romanul grafic Foire de Nuit (2015, editura Les éditions du moule à gaufres) şi poveştile Prâslea cel voinic şi merele de aur (2013, editura Vellant) şi Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte (2012, editura Vellant).

Ileana Surducan (n.1987) lucrează cu ilustraţie şi bandă desenată. Până în prezent a publicat două albume de bandă desenată în Franţa, ca urmare a colaborării sale cu site-ul 30joursdeBD. În România autoarea a publicat un roman grafic, a participat cu ilustraţii în albume de grup şi antologii şi se numără printre fondatorii unei reviste de bandă desenată. Cel mai recent proiect al Ilenei Surducan este povestea ilustrată Fata babei şi fata moşului (2015, editura Vellant). Tehnica sa preferată de ilustraţie este acuarela, iar ilustraţiile sale au deseori o notă de umor.