În data de 4 mai se împlinesc 60 de ani de la moartea lui George Enescu (19 august 1881 – 4 mai 1955). Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 3 mai, începând cu ora 11.30, un tur ghidat al câtorva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888 – 1894.

Potrivit ICR Viena, turul începe cu primul popas al tânărului George Enescu în Viena: pensiunea doamnei Emmy Ursichtz (Frankenberggasse 6), unde a sosit în toamna anului 1888 împreună cu părinţii Costache şi Maria Enescu.

Următorul obiectiv vizitat este clădirea din Nibelungengasse 10, adresa apartamentului profesorului de vioară Joseph Hellmesberger Junior şi reşedinţa lui George Enescu pe durata şederii sale în Viena.

Ultimul popas este Wiener Musikverein (Musikvereinsplatz 1), locul în care George Enescu a studiat între anii 1888 – 1894 şi unde a primit, în 15 iulie 1893, Gesellschafts-Medalia Musikverein.

Evenimentul din data de 3 mai face parte din seria de evenimente „Enescu şi Viena“ organizate de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2015.

„George Enescu a studiat în Viena între anii 1888-1894 cu Ernst Ludwig (pian), Robert Fuchs (compoziţie) şi Joseph Hellmesberger jun. (vioară) care s-a ocupat în mod deosebit de el, găzduindu-l în apartamentul său din Niebelungengasse şi plasându-l adesea în mijlocul orchestrei filarmonice a conservatorului în timpul repetiţiilor pentru ca acesta să poată explora şi asimila universul sonor al ansamblului din jurul său. George Enescu se afirmă la început ca violonist pe scena muzicală internaţională, debutând în anul 1892 în sala Bösendorfer din Viena, alături de profesorul său Joseph Hellmesberger jun. şi însoţit de criticile entuziaste ale presei vieneze. Definitorie pentru George Enescu a fost şi întâlnirea cu Johannes Brahms: în 1894 Enescu a avut onoarea de a face parte din ansamblul filarmonic ce interpreta „Sinfonia nr. 1“ a compozitorului german. Tot la Viena a descoperit şi muzica lui Richard Wagner, de a cărei forţă de fascinare nu s-a mai putut desprinde niciodată. La vârsta de 12 ani Enescu îşi încheie studiile în Austria şi se desparte de Conservatorul din Viena purtând în tolbă prestigioasa medalie de argint a Societăţii Prietenilor Muzicii.“ (Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi, Gabriel Kohn, Peter Schubert, Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2011).