Lansare de carte la Libraria Humanitas de la Cismigiu: "Foamea" de Knut Hamsun

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 27 aprilie 2015, 14:39 Actualitate | Cultură

"Foamea" de Knut Hamsun
Foto: Humanitas
Marţi, 28 aprilie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) va găzdui lansarea romanului Foamea de Knut Hamsun, o capodoperă a literaturii universale şi unul dintre cele mai importante romane moderniste. La eveniment vor participa scriitorii Simona Sora, Andreea Răsuceanu şi Angelo Mitchievici. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Actorul Andrei Runcanu va citi un fragment din roman.

Foamea este o incursiune captivantă în mintea unui tânăr scriitor căruia înfometarea îi produce o stare de fluctuaţie permanentă între euforie şi disperare. Trăind de pe o zi pe alta, din scrierea unor articole de ziar, acesta experimentează umilinţa în toate gradele sale, fiind mereu la un pas de nebunie şi de colapsul final. Diferitele întâmplări traumatizante prin care trece şi ostilitatea mediilor sociale pe care le traversează, strania poveste de dragoste care îi aprinde flacăra speranţei aruncându-l apoi în neagra disperare sunt încercări spirituale din care personajul va ieşi biruitor.Roman de referinţă, Foamea este un studiu despre adâncimile psihologice unde puţini scriitori au curajul să plonjeze.

„Foamea este punctul nevralgic al ascensiunii literare a lui Knut Hamsun. Este romanul clasic al umilinţei, chiar mai presus decât romanele lui Dostoievski.“ - George Steiner, Observer

„Unul dintre cele mai tulburătoare romane scrise vreodată.“ - Time Out

Romancier, dramaturg, poet, opera scriitorului norvegian Knut Hamsun cuprinde peste 20 de romane, un volum de poezie, mai multe piese de teatru şi eseuri, un jurnal de călătorie. În 1890 publică Foamea (Sult), cartea care îi aduce succesul mult aşteptat. Considerat primul roman modern din literatura norvegiană este urmat, în 1894, de Pan, iar în 1898 de Victoria (publicate de Humanitas Fiction în 2014). Din 1911 părăseşte cercurile literare şi viaţa urbană şi se mută în Nordland, pentru ca ulterior să cumpere o fermă în sudul Norvegiei, unde va locui până la moartea sa, pe 19 februarie 1952. Primeşte Premiul Nobel pentru literatură în 1920, pentru romanul Rodul pământului (Markens Grøde).

Prin tematică şi prin promovarea noilor tehnici ale fluxului conştiinţei şi a monologului interior, anticipând şi influenţând operele unor mari scriitori, de la Joyce şi Kafka la Camus, Knut Hamsun este considerat părintele modernismului literar.


Citeste mai multe despre   
Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

1017 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi