Expozitia "Comori de arta din Colectia Ion Chiricuta" la  Muzeul Colectiilor de Arta

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 27 aprilie 2015, 13:18 Actualitate | Cultură

In perioada 6 mai - 9 septembrie 2015, Muzeul Colecţiilor de Artă, corp C (Calea Victoriei nr. 111) va gazdui expozitia "Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă".

Potrivit comunicatului Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) expoziţia, care va fi vernisată marţi, 5 mai, de la ora 18,30, este organizată de Muzeul Colecţiilor de Artă în colaborare cu Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad, la iniţiativa fiului colecţionarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuţă, şi a Argo Art Consulting.

Expoziţia cuprinde o selecţie de şaizeci şi cinci de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier şi textile) din colecţia renumitului medic oncolog Ion Chiricuţă. Unul dintre cei mai pasionaţi iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuţă a achiziţionat de-a lungul vieţii obiecte de artă tradiţională, de artă decorativă europeană şi lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum: Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Şirato etc.

Colecţia Ion Chiricuţă include, de asemenea, un bust în bronz al colecţionarului realizat de sculptorul Ion Irimescu şi un portret al acestuia de Corneliu Baba.

Ion Chiricuţă (1918 - 1988) a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Chirurgie din Bucureşti şi din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din ţară. Acestuia i se datorează amplul proces de modernizare a clădirii şi construcţia unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele: Institutul de Oncologie Profesor Ion Chiricuţă.

Activitatea de bun organizator a profesorului Chiricuţă a fost dublată de cea ştiinţifică, el publicând un număr impresionant de articole ştiinţifice, atât în ţară, cât şi în străinatate. Devenit profesor de oncologie în anul 1971, el a făcut parte din numeroase societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu: Societe Internationale de Senologie, Organisation Mondiale de la Sante, Union Medicale Balkanique. În anul 1987, a fost numit preşedinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris, ca o încununare a tuturor reuşitelor sale în domeniul medical.

Expoziţia "Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă" este însoţită de un album al cărui autor este Adrian Buga, istoric şi critic de artă, se arata in comunicatul MNAR.


Citeste mai multe despre   [P] Apeluri pentru expresii de interes pentru finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate

Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

351 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică