Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal sustine un concert-eveniment duminica 26 aprilie, de la ora 19.00, la Ateneul Roman. Potrivit Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, organizatorul evenimentului, program al serii are în centru trei celebre lucrări simfonice compuse de Ceaikovski după scrieri ale lui William Shakespeare – poemele simfonice Furtuna şi Francesca da Rimini şi uvertura-fantezie Romeo şi Julieta.

Ceaikovski in loveFoto: Afis concert

Muzica lucrărilor orchestrale de Ceaikovski reflectă întotdeauna preocuparea acestuia pentru adevărul expresiei, pentru sinceritate şi pentru exprimarea pasiunilor cu acea sensibilitate specifică epocii romantice. Ceaikovski şi lungile sale melodii caracteristice, temele ample, pline de sentiment revin în toate cele trei piese selecţionate pentru acest concert de Cristian Mandeal şi Orchestra Română de Tineret.

Gazdele serii vor surprinde publicul în deschiderea serii cu prezenţa unor soliști de top mondial, care vor interpreta trei lucrări pentru instrumente de percuţie cu acompaniament de orchestră.

Acest concert este inclus la rândul lui în Festivalul Internaţional de Percuţie, în cadrul căruia pe 25 aprilie va cânta şi percuţionistul Peter Sadlo, unul dintre muzicienii foarte apreciaţi de Sergiu Celibidache, care a creat una dintre cele mai puternice şcoli de percuţie din Europa. În acelaşi context, va concerta şi cvartetul Wave condus de Bogdan Băcanu, care va evolua în diferite formule în cele două seri ale festivlaului.

La Palatul Tinerimea Română, Cvartetul Wave va susţine un workshop pentru tinerii percuţionişti din România, joi, 23 aprilie, de la ora 17, iar Emmanuel Séjourné şi Peter Sadlo vor susţine un alt workshop vineri, 24 aprilie, de la ora 17.

Cea mai cunoscută firmă producătoare de instrumente de percuţie vine la Bucureşti cu prilejul Festivalului Internaţional de Percuţie şi lansează un model nou de marimbă, ce va purta numele muzicianului român Bogdan Băcanu, care va cânta pentru prima dată pe acest instrument în premieră mondială la Bucureşti.

Firma Adams este partenerul principal al Orchestrei Române de Tineret şi a oferit şi cu alte ocazii instrumente de percuţie de mare performanţă orchestrei. Cu această ocazie vor fi prezentate în premieră mondială Concertul pentru marimbă şi orchestră de Emmanuel Séjourné (care va fi prezent în program şi cu interpretarea propriului concert pentru vibrafon şi orchestră). Cele trei lucrări de percuţie prezentate în prima parte a serii vor reprezenta totodată şi trei premiere româneşti.

Programul concertului din 26 aprilie 2015: „Ceaikovski in love”

Orchestra Română de Tineret

Dirijor : Cristian Mandeal

Keiko Abe - „Prism Rhapsody“ pentru Duo Marimba si orchestră - primă audiţie românească

Solişti : Emiko Uchiyama şi Vladimir Petrov

Emmanuel Séjourné - Concert pentru vibrafon şi orchestră

Solist : Emmanuel Séjourné

Akira Ifukube - „Lauda Concertata“ - concert pentru marimbă şi orchestră

Solist : Bogdan Băcanu

***

„Ceaikovski in love”

Ceaikovski - poemul simfonic „Furtuna” , op. 18

Ceaikovski - poemul simfonic „Francesca da Rimini” , 32

Ceaikovski – uvertura-fantezie „Romeo şi Julieta”

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Ateneului Român.