Pianista Irina Botan este invitata Festivalului Constella (8-19 aprilie), organizat anual în Cincinnati, Ohio, un festival care își propune spargerea tuturor prejudecăților legate de muzica clasică. Irina Botan și Monte Piano Trio vor fi invitații ICR New York, în 16 aprilie, la sala Auditorium, unde vor susține un recital extraordinar cu lucrări de Enescu, Shostakovich și Brahms.

Monte Piano TrioFoto: ICR NY

Potrivit ICR New York, pianista romana a urcat pe scena festivalului pe 8 aprilie alături de saxofonista Amy Dickson (dublu nominalizată la premiile Grammy), în concertul Spectacular Sax, în 9 aprilie 2015, alături de ceilalți doi membri ai Monte Piano Trio (Francesco Sica, vioară și Claude Frochaux, violoncel), în concertul Passionate Story, și în 11 aprilie, în concertul Latin Story, alături de chitaristul mexican Morgan Szymanski, violonista Tatiana Berman și Monte Piano Trio.

Pianista Irina Botan şi-a început studiile la Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti. În anul 1996, a primit o bursă de studii din partea Şcolii de muzică Yehudi Menuhin. De asemenea, începând cu anul 2000, Irina Boţan a devenit bursieră a Guildhall School of Music and Drama, unde a şi absolvit cursurile masterale. Concertele pe care pianista le-a susţinut în Marea Britanie au purtat-o în săli prestigioase precum Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Purcell Room, Covent Garden, Fairfield Halls, Conway Hall, St. John Smith Square, Snape Maltings, Millenium Centre (Cardiff), St. James' Palace şi Castelul Windsor. Artista a apărut la televiziunea BBC şi la BBC Radio 3. În România, Irina Boţan a apărut la Ateneul Român şi Sala Radio, a avut colaborări cu Orchestra Naţională Radio şi cu Virtuozii din Bucureşti. În viitorul apropiat, artista va lansa un CD solo la Toccata Classics.

Monte Piano Trio este format din Irina Botan (pian), Francesco Sica (vioara) și Claude Frochaux (violoncel). Monte Piano Trio, înființat în 2008, a participat la festivaluri internaționale renumite: Schleswig-Holstein, Osnabrücker Chambermusic Festival, Mozartfest Würzburg, Festspiele Mecklenburg-Vorpommen, Heidelberger Frühling și Stift Festival. De asemenea, a apărut în transmisii radio la Deutschlandfunk, WDR, SWR din Germania și Radio Clasica din Spania. Monte Piano Trio a obținut locul I la Josef Mirabent și Magrans Competition, în Spania și la European Karlsruhe Competition, în Germania.