Un film revelator despre intelegerile statului italian cu Mafia, care a facut valva in 2014 la Festivalul de la Venetia, este unul dintre cele sapte titluri din competitia Festivalului International de Film Cinepolitica (26 - 30 aprilie). The State-Mafia Pact / La Trattativa, regizat de Sabina Guzzanti, dezvaluie modul in care reprezentanti ai statului actionau ca punti de legatura sau agenti ai crimei organizate.

Detaliu din "The State-Mafia Pact / La Trattativa"Foto: Cinepolitica

Filmul contine trimiteri puternice la realitatea de azi din Romania, in care o clasa politica si profund corupta este adusa treptat in fata justitiei. "Toate informatiile au fost verificate de 1400 de ori inainte", declara Sabina Guzzanti la Venetia. Autoare a unor documentare critice la adresa fostului premier Silvio Berlusconi - Vivo Zapatero! sau Draquila - Italia trembla (Cannes 2010) -, Guzzanti a intampinat o puternica opozitie din partea oficialitatilor, de-a lungul carierei de jurnalist si documentarist.

Pactul Stat-Mafia porneste de la o speculatie veche, aceea ca guvernul italian si Mafia siciliana ar fi colaborat in anii '90 pentru a elimina o serie de procurori si politisti, culminand cu asasinarea magistratilor Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, in 1992. Filmul arata, printre altele, ca partidul lui Berlusconi, Forza Italia, a fost creat tocmai pentru a-i asigura Mafiei un guvern mai "prietenos".

Docu-fictiunea este foarte creativa: folosind actori care recreeaza scene, animatie, grafice si imagini reale, Sabina Guzzanti subliniaza cat de tare a inchis ochii electoratul italian la abuzurile din ultimele decenii.

Despre crime nepedepsite vorbeste si NN/ Morti fara nume, de Hector Galvez, o poveste impresionanta despre tentativele esuate ale familiilor din Peru de a-si gasi mortii disparuti in campaniile armatei impotriva gherilelor stangiste, in anii 80 si 90.

NN este titlul de identificare pe care l-au primit victimele civile din gropile comune. Proiectat in premiera mondiala la Festivalul de la Roma, NN este descris de The Hollywood Reporter drept una dintre cele mai bune productii latino-americane recente, o "istorie palpitanta despre ciocnirea vietii personale cu politica, despre un trecut reprimat care pluteste amenintator peste un prezent intunecat, despre istoria care ia contact cu realitatea - totul livrat in cel mai uman mod cu putinta".

Un alt treilea titlu care concureaza pentru Trofeul Cinepolitica 2015 este Labyrinth of Lies, al lui Giulio Ricciarelli, o pasionanta poveste bazata pe intamplari adevarate, mai putin cunoscute, proiectata la Festivalul de la Toronto si adusa in premiera in Romania. Un tanar procuror ambitios isi propune, dupa cel de-al doilea razboi mondial, sa aduca in fata justitiei 22 de cetateni germani obisnuiti care 'facilitasera" solutia finala la Auschwitz si se intorsesera la vietile lor fara teama de a fi pedepsiti.

E un debut impresionant, "o istorie fascinanta, care detaliaza cat de raspandita era ignoranta germanilor privind Holocaustul, la doar o generatie dupa razboi", scrie IndieWire.com.

Trailer:https://www.youtube.com/watch?v=1xU0Ywoww70

Cea de-a patra editie a Festivalul International de Film Cinepolitica va avea loc intre 26 - 30 aprilie, la Cinema Studio si Elvire Popesco.

Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este finantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC). Parteneri: Club Frontline