Cu ocazia Săptămânii Francofoniei, ICR New York organizează o serie de evenimente cu participarea reputatului pianist român Matei Varga. Săptămâna Francofoniei se organizează anual, oferind vorbitorilor de limbă franceză din întreaga lume oportunitatea de a-și exprima solidaritatea.

Matei VargaFoto: ICR NY

În 23 martie, ora 16, Matei Varga va susține la Columbia University un workshop de pian, în cadrul căruia va prezenta studenților Suita nr. 2, op. 10 de George Enescu.

Aflat la Paris pentru continuarea studiilor sale muzicale, la 22 de ani neîmpliniți, în 1903, George Enescu participă la un concurs de compoziție, din al cărui juriu impresionant făceau parte Claude Debussy, Vincent d'Indy, Gabriel Pierné și Alfred Cortot. Enescu prezintă juriului Suita pentru pian nr. 2, op. 10, și câștigă nu doar premiul acestei categorii dar și Premiul Pleyel, constând într-un pian de concert.

În 26 martie, ora 19, în sala Auditorium a ICR New York, pianistul Matei Varga va susține un recital de pian din al cărui program fac parte compoziții franceze sau influențate de muzica franceză:

- Enescu: Suite no. 2, op. 10, in D major (Toccata, Sarabande, Pavane, Bourée)

- Chopin: Heroic Polonaise op. 53, in A flat major; Barcarolle op. 60, in F sharp major; 8 Preludes, from op. 28 (nos. 17-24)

- Fauré: Nocturne no. 1, in E flat minor

Stabilit la New York, Matei Varga este recunoscut în prezent drept unul dintre cei mai importanți tineri pianiști originari din România. A susținut concerte în săli importante din întreaga lume, între acestea numărându-se Zankell Hall și Weill Recital Hall, din cadrul faimoasei Carnegie Hall (New York), Auditorium du Louvre și Salle Gaveau (Paris), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Casals Hall (Tokyo), precum și Ateneul Român sau Sala Radio din București. Între distincțiile primite de Matei Varga se află Premiul al II-lea la Concursul Internațional "George Enescu", Premiul I la Concursul de Pian "Lory Wallfisch" (România), Premiul al II-lea la Concursul Young Concert Artists (New York) și la Concursul Internațional de Pian de la Porto și Premiul al III-lea la Concursul "Maria Canals" (Barcelona). De asemenea, în calitate de finalist al Concursului Vendome Prize, a fost remarcat de Elisabeth Leonskaja, membră a juriului, care i-a acordat un premiu special.

Matei Varga a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, în 2004, apoi și-a continuat studiile la Mannes College (New York), obținând diploma de Master of Music (2006), precum și Artist Diploma (2008). În prezent, este profesor de pian la Lucy Moses Music School din New York.