România este pentru a treia oară țară invitată la Europa Literarisch, seria de lecturi literare inițiate de Reprezentanța Comisiei Europene la Berlin în colaborare cu Eunic Berlin. Invitata serii este cea pe care criticii germani au numit-o marea doamnă a poeziei româneşti. Scriitoarea Nora Iuga se va întâlni cu publicul berlinez în data de 10 martie la Europäisches Haus, instituţie situată pe celebrul bulevard Unter den Linden în imediata vecinătate a porţii Brandenburg din Berlin, unde va prezenta romanul „Sexagenara și tânărul” precum și câteva poezii.

Nora IugaFoto: Polirom

Roman comic și melancolic al unei poete pline de temperament, „Sexagenara și tânărul” a fost bine primit de publicul și critica germană, când editura berlineză Matthes & Seitz l-a publicat în 2010 în limba germană. Față în față cu un bărbat mult mai tânăr decât ea, care o privește misterios, Anna, un fel de alter ego al scriitoarei, face confesiuni necruțătoare și lipsite de compromisuri, își istorisește viața, alternând amintiri despre ținutul natal, despre amanți și prieteni cu anecdote savuroase despre lumea literară a anilor ’70.

În cadrul aceleiași lecturi, Nora Iuga va prezenta și câteva poezii traduse și publicate în limba germană în prestigioasa revistă literară germană „Sinn und Form”. Seara va fi moderată de Dr. Christiane Lange, director adjunct al Literaturwerkstatt Berlin. Christiane Lange are o vastă experienţă de moderator literar în cadrul uneia dintre cele mai importante instituţii de profil din Berlin, care are ca scop promovarea literaturii din străinătate în spaţiul german.

Nora Iuga este prozatoare, poetă și unul dintre cei mai prolific traducători de limbă germană din România. A publicat până în prezent 18 volume de poezii, 11 volume de proză, pentru care a obținut nenumărate premii și distincții literare: premiul Uniunii Scriitorilor în repetate rânduri, premiul de Excelență al revistei Poesis, Premiul Friedrich Gundolf de către Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. În 2009 a obținut diploma pentru „Una dintre cele mai frumoase cărți apărute în anul 2007 în Germania” pentru antologia de poezie „Gefährliche Launen” (Capricii periculoase), apărută la editura Klett-Cotta, 2007. Nora Iuga a câștigat în 2009 cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: bursa DAAD. Scriitoarea este cunoscută în Germania şi datorită numeroaselor lecturi la care a participat anterior în spațiul germanofon, precum și Elveția și Austria.

Europa Literarisch este un program- cadru inițiat de Reprezentanța Comisiei Europene la Berlin în colaborare cu rețeaua EUNIC a institutelor culturale sau ambasadelor țărilor membre UE din Berlin. Programul cuprinde lecturi cu autori reprezentativi din toate ţările membre ale UE. Până în prezent au avut loc peste 60 de lecturi în cadrul acestui program, dintre care două au fost dedicate literaturii române: în 2010 o lectură cu scriitorul Filip Florian, și în 2012 o lectură cu scriitorul Norman Manea.