Joi, 5 martie, la ora 19.00, la WASP – Working Art Space and Production (Str. Ion Minulescu 67-93, Bucuresti), va avea loc premiera spectacolului Alearga, o punere in scena a romanului omonim al Anei Maria Sandu, aparut in 2013 la Editura Polirom, si in editie digitala.

Alearga, de Ana Maria SanduFoto: Polirom

Productie a Asociatiei „Inspira”, concept Silvia Calin, spectacolul o va avea in prim-plan pe actrita Nicoleta Lefter.

Toata lumea alearga. Unii o fac pentru a se mentine in forma, altii pentru a se pune la adapost, insa cu totii participa la marele maraton al vietii. Acest fals jurnal de jogging al Anei Maria Sandu e un text actual, poetic si intelectual, cu alergatori-personaje care ne seamana.

O femeie trecuta de prima tinerete alearga in parc, dar si prin viata - momentele se succeda cu repeziciune, prezentul devine intr-o clipa amintire si tot ce ramine de descoperit e ce se va intimpla miine. Protagonista e intr-o continua transformare, se lasa modelata de experiente, de persoanele pe care le intilneste, dar o mica parte din ea nu se schimba si, probabil, nu se va schimba niciodata. Alearga este o lectura dinamica, plina de farmec si sensibilitate.

„I-am privit atenta pe alergatorii din lumea larga si i-am invidiat. Apoi mi-am luat picioarele la spinare si am iesit eu insami la alergat. Au trecut niste ani si textul acesta s-a transformat intr-o plasa de siguranta. E aici experienta mea, a prietenilor mei si a personajelor literare cu care m-am intersectat. L-as fi putut scrie pina la sfirsitul vietii, dar m-am oprit cind mi-am dat seama ca s-a incheiat o etapa din viata si ca nu mai alerg la fel. Acum am ajuns in punctul in care scriu ca si cind as face jogging. Fiecare zi conteaza. Fiecare pauza ma angoaseaza. Ca orice alergator din lumea asta, am zile mai bune si zile mai proaste. Poate ca de aceea scrisul e singurul moment din zi in care simt ca ma pulverizez si ca nu ma mai atinge nimic cu adevarat. Imi pierd acrosurile la realitatea cea mai pura, cea mai adevarata. Muschii mi se tonifica si obosesc in acelasi timp. Ma misc, deci nu mai am virsta, frici sau dorinte.” (Ana Maria Sandu)

Romanul Alearga a fost nominalizat la Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi, editia 2014.

Ana Maria Sandu (n. 1974) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si cursurile de masterat in literatura româna contemporana ale aceleiasi facultati. A debutat in 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Paralela 45), tradusa in limba franceza in 2010 cu titlul L’ecorchure. Au urmat romanele Fata din casa vagon (Polirom, 2006) si Omoara-ma! (Polirom, 2010, tradus in limba italiana in 2012). A fost invitata la numeroase tirguri internationale de carte si a avut lecturi publice la Budapesta, Viena, Paris, Berlin, Leipzig, New York. A mai publicat texte in antologiile Cartea cu Bunici, Bookataria de texte & imagini, Iubire13, Prima data, Nouvelles de Roumanie, Rumanien heute. Este redactor la revista Dilema veche.