Institutul Cultural Roman continua, in 2015, programele de burse si rezidente destinate artistilor plastici, muzicienilor, cercetatorilor, arhitectilor si urbanistilor romani, romanilor din afara tarii, traducatorilor din limba romana profesionisti si in formare, precum si cercetatorilor si jurnalistilor straini.

- Bursele „Constantin Brancusi“ si „George Enescu“ le ofera artistilor plastici si muzicienilor posibilitatea de a petrece o perioada de trei luni la Cité Internationale des Arts din Paris.

Obiectivul principal programului este introducerea artistilor romani in circuitul valorilor europene, prin oferirea sansei de a lucra intr-un mediu artistic international (in arte plastice si muzica). Programul se adreseaza artistilor plastici si muzicienilor romani cu studii universitare de specialitate incheiate si cu performante recunoscute in domeniu.

Valoarea unei burse este de 4 545 EUR pentru 3 luni.

Data limita pentru depunerea dosarelor: 15 noiembrie 2015

- Bursele „Lucian Blaga“ se adreseaza cercetatorilor romani si constau in subventia pentru un stagiu academic de trei luni in vederea documentarii si cercetarii stiintifice intr-o institutie universitara sau de cercetare din strainatate. Program este dedicat schimburilor academice, vizand doctoranzi si cercetatori consacrati, care lucreaza pe o tema de interes pentru cercetarea romaneasca in directa legatura cu o alta tema mai larga ce presupune o perioada de cercetare desfasurata in mediul academic (universitati, institute de cercetare, biblioteci, etc.) din tara care face obiectul cercetarii candidatilor, in vederea pregatirii lucrarilor de doctorat, respectiv a lucrarilor care urmeaza a fi publicate.

Sumele acordate : 4 500 euro/bursa

Data limita pentru depunerea dosarelor: 31 iulie 2015

- Bursele „Ion Mincu“: programul, inaugurat in anul 2013, urmareste incurajarea absolventilor la nivel de masterat si doctorat in domeniile arhitecturii si urbanismului si perfectionarea studiilor, timp de doua luni, in cadrul unor institutii de invatamant si cercetare din Europa. Institutiile sunt alese de candidati in functie de proiectele de cercetare gandite in prealabil.

Sumele acordate: 3000/bursa

Data limita pentru depunerea dosarelor: 15 septembrie 2015

- Bursele pentru romanii din afara tarii constau in sprijinul financiar pentru un stagiu de doua luni intr-o institutie din Romania. Acest program este dedicat exclusiv perfectionarii academice, adresandu-se studentilor masteranzi si doctoranzi, pentru pregatirea lucrarilor de masterat/doctorat. Bursele, in numar de trei, se acorda cetatenilor de origine romana care traiesc in afara tarii.

Valoarea unei burse este de 2 000 euro/bursa

Data limita pentru depunerea dosarelor: 10 iulie 2015

- Bursa destinata cercetatorilor straini consta din sprijinul financiar pentru un stagiu de trei luni intr-o institutie de profil din Romania, in vederea elaborarii unei lucrari de cercetare asupra unei problematici care vizeaza societatea romaneasca. Bursa este destinata doctoranzilor care lucreaza pe o tema care priveste spatiul romanesc si vizeaza perfectionarea academica pentru pregatirea lucrarilor de doctorat.

Sumele acordate: 3 000 euro/bursa

Data limita pentru depunerea dosarelor: 15 noiembrie 2015

- Bursele de cercetare si documentare destinate jurnalistilor culturali straini constau in sustinerea financiara a unui stagiu de documentare de o luna in Romania, in vederea promovarii fenomenului cultural romanesc in presa straina. Se acorda burse jurnalistilor straini care propun proiecte reflectand diverse aspecte ale culturii romanesti. Numarul de burse acordate anual este de 10, distribuite in functie de perioada convenita impreuna cu jurnalistii selectati, pana la sfarsitul anului calendaristic. Acestia isi vor desfasura perioada de documentare pe durata unei singure luni.

Data limita pentru depunerea dosarelor: 21 aprilie 2015

Sumele acordate: 1 500 euro/bursa

- Bursele pentru traducatori profesionisti. Programul isi propune o colaborare cat mai stransa cu traducatorii profesionisti, specializati in traducerea autorilor romani in limbi straine. Candidatilor selectionati li se ofera posibilitatea de a traduce in Romania si de a interactiona in mod direct cu scriitorii, editorii si traducatorii romani, precum si cu mediul care defineste literatura romana.

Sume acordate : 2 000 EUR (1 000 EUR pentru o luna, respectiv 2 000 EUR pentru cele doua luni, impartiti in doua transe egale).

Data limita pentru depunerea dosarelor : 30 iunie 2015

- Rezidente pentru traducatori in formare. Programul de rezidente isi propune formarea unei noi generatii de traducatori ai literaturii romane intr-un numar cat mai mare de limbi straine, precum si o colaborare mai stransa cu traducatorii profesionisti existenti. In acest scop, candidatilor selectionati li se ofera o rezidenta de o luna in Romania. Se asigura un numar de trei cursuri pe saptamana, timp de trei saptamani, avand ca invitati profesori consacrati in trei domenii importante, pe care bursierii le vor studia pe durata stagiului: Introducere in limba romana – notiuni de gramatica si sintaxa; Introducere in literatura romana si Seminarii de traductologie. Se asigura cazarea pentru cei zece bursieri pe toata durata stagiului de o luna la complexul Palatele Brancovenesti din Mogosoaia, precum si transportul pentru cursuri intre Mogosoaia si Bucuresti.

Valoarea unei rezidente: 1 000 EUR/persoana

Numarul de rezidente acordate anual: 10

Data limita pentru depunerea dosarelor : 15 august 2015

Mai multe informatii despre burse, modalitatea de inscriere si documentele necesare gasiti pe siteul Institutului Cultural Roman www.icr.ro