Corul Naţional de Cameră Madrigal va avea, în titulatură, şi numele fondatorului său - Marin Constantin, relevă un comunicat al Corului Madrigal, care prezintă seria de evenimente dedicate memoriei muzicianului, de la a cărui naştere se împlinesc, vineri, 90 de ani.

Corul MadrigalFoto: www.madrigal.ro

Potrivit sursei citate, cu prilejul acestei celebrări, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a semnat ordinul cu numărul 2111, publicat în Monitorul Oficial 133 din data de 23 februarie 2015, prin care titulatura instituţiei va cuprinde şi numele fondatorului său: "Corul Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin".

În rândul acţiunilor care punctează cei 90 de ani de la naşterea fondatorului Corului Madrigal, se înscriu şi eforturile Primăriei Municipiului Bucureşti, care va amenaja o piaţă ce va purta numele lui Marin Constantin, şi ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, care va da acelaşi nume uneia dintre sălile noului sediu ce urmează a fi inaugurat, se mai arată în comunicat.

Vineri, se împlinesc 90 de ani de la naşterea lui Marin Constantin, dirijor şi compozitor, fondator al Corului Naţional de Cameră Madrigal. Începând de la această dată, pe parcursul întregului an, mai multe evenimente dedicate memoriei acestuia vor avea loc atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional.

În ziua în care muzicianul ar fi împlinit vârsta de 90 de ani, Aula Palatului Cantacuzino - Enescu găzduieşte o masă rotundă, la care vor participa personalităţi de referinţă din cultura şi critică muzicală românească. Evenimentul este prilejul de întâlnire a membrilor-alumni ai corului înfiinţat în urmă cu 52 de ani. În cadrul întâlnirii, alături de un micro-recital al Corului Madrigal, vor lua cuvântul apropiaţi ai maestrului Marin Constantin. Accesul la acest eveniment se face pe bază de invitaţie.

Duminică, în Sala Mare a Ateneului Român, începând cu ora 19, Corul Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin va susţine Concertul Extraordinar intitulat "Marin Constantin 90", în cadrul căruia se vor interpreta piese care au făcut istorie în repertoriul celebrului cor, astăzi dirijat de Anna Ungureanu.

Evenimentul este prezentat de criticii muzicali Valentina Sandu Dediu şi Viorel Cosma. Soliştii concertului sunt Denis Maxim şi Ana Mirescu, iar la harpă va interpreta Miruna Vidican. De asemenea, în cadrul Programului Naţional Cantus Mundi, alături de Corul Madrigal va susţine un recital şi Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu, la pian: Magdalena Faur.

Comunicatul menţionat mai arată că, la acest sfârşit de săptămână, posturile publice de radio şi televiziune vor dedica emisiuni speciale împlinirii a 90 de ani de la naşterea maestrului Marin Constantin.

Compozitor şi dirijor, Marin Constantin a pus bazele corului Madrigal în 1963, fiind un specialist renumit în muzică renascentistă, cântul gregorian şi baroc precum şi muzica tradiţională şi contemporană românească. S-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studenţeşti şi de amatori precum Corul Universităţii şi Corul Sindicatului Învăţământ din Bucureşti (1949-1951). A fost asistent la Facultatea de Filosofie din Bucureşti (1948-1952), iar din 1954 a fost şeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creaţiei Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din România (1951-1974), director adjunct al Direcţiei muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor la catedra de dirijat de cor la Conservator (din 1960). Între 1966-1969 a fost directorul general al Operei Române.

Maestrul Constantin Marin a fost membru al Uniunii Compozitorilor (din 1956), fiind autorul multor piese corale.

A fost fondator al Corului Universităţii din Bucureşti (1948), Capelei Corale "Gheorghe Cucu" (1958), Corului Naţional de Cameră Madrigal (1963).

Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, a fost dirijorul Corului "Madrigal" al Conservatorului Bucureşti, un ansamblu de excepţie, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. A susţinut peste 4000 de concerte în ţară şi în lume, în cadrul unor importante festivaluri.