Editura Polirom aniverseaza in acest an 20 de ani de existenta. Infiintata in februarie 1995 la Iasi, Polirom a publicat pina in prezent peste 5.500 de titluri, dintre care 420 in cursul anului 2014. Bilantul celor 20 de ani depaseste 13 milioane de volume tiparite. In septembrie 1999, a fost infiintata filiala Polirom Bucuresti, iar in ianuarie 2002, cea de la Timisoara.

Polirom - 20 de aniFoto: Afis

Primul titlu editat de Polirom: Adrian Marino, Pentru Europa. Integrarea Romaniei. Aspecte ideologice si culturale.

Domenii editoriale

Polirom este una dintre editurile generaliste de prim rang din Romania, editind titluri din aproape toate domeniile: literatura romana si universala, thriller, literatura politista, memorialistica, literatura de calatorie, document, eseu, istorie, economie, filosofie, psihologie, stiintele educatiei, religie si spiritualitate, drept, politica si societate, arta, cinema, limbi straine, ezoterism si paranormal, informatica, carte scolara, sanatate si dietetica, medicina, sport, carti practice, reviste si publicatii etc.

Adrian Serban, director editorial nonfiction

„Dupa 20 de ani de prezenta pe piata editoriala, am convingerea ca, pentru toti cititorii de carte din Romania, Editura Polirom are o identitate foarte clara ca o editura extrem de dinamica si permanent conectata la ceea ce este nou, cu unul dintre cele mai bogate si diversificate portofolii, care face accesibile publicului deopotriva carti romanesti si straine, titluri clasice sau aparitii editoriale semnificative de ultima ora. In toti acesti ani, varietatea domeniilor si colectiilor abordate a crescut neincetat, de la carte academica din stiintele umaniste si sociale la memorialistica mai noua sau mai veche, de la literatura universala de diferite genuri la literatura romana tinara promovata coerent, de la masive lucrari de referinta la eseu ori serii sistematice dedicate unor categorii anume de public si care inainte lipseau ca atare din oferta de carte in limba romana, cum sint colectiile specializate de parenting, de literatura de calatorie etc. Fara indoiala, ne vom respecta si in continuare brandul de care vorbeam si nu pot decit sa sper ca publicul va constata el insusi cu fiecare an ce trece ca Editura Polirom a reusit sa-i propuna colectii-surpriza si carti noi de mare valoare.”

Peste 60 de serii si colectii

Titlurile editate de Polirom apar in peste 60 de serii si colectii corespunzatoare domeniilor editoriale mentionate mai sus: Plural, Biblioteca Memoria, Ego-grafii, Biblioteca Ioan Petru Culianu (coordonatoare Tereza Culianu-Petrescu), Historia (coordonator Mihai-Razvan Ungureanu), Traditia crestina (coordonator Adrian Muraru), Biblioteca medievala (coordonator Alexander Baumgarten), Biblioteca Polirom (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), Opere (coordonator Daniel Cristea-Enache), Seria de autor N. Steinhardt (in colaborare Manastirea „Sfanta Ana” de la Rohia), Seria de autor Gabriela Adamesteanu, Seria de autor Aurora Liiceanu, Seria de autor Marta Petreu, Seria de autor Andrei Oisteanu, Fiction Ltd, Ego. Proza (coordonator Lucian Dan Teodorovici), Collegium, Top 10+, Hexagon etc. Lista completa, aici.

Bogdan-Alexandru Stanescu, director editorial literatura straina

„In anul in care Polirom implineste 20 de ani, implinesc si eu 10 de cind lucrez aici. Cind am aplicat pentru postul de redactor-sef, in iarna lui 2005, veneam dinspre zona jurnalismului cultural si eram un fanatic al Bibliotecii Polirom. Faptul ca in citeva luni de la angajare a inceput sa apara pe pagina 2 a fiecarei carti din colectie textul „coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu” inca tine de o zona magica a existentei mele. Practic, viata mea din ultimul deceniu se confunda cu aceasta colectie. Nu pot separa amintirile personale de cartea care a aparut in saptamina respectiva. De exemplu, in ziua in care imi scoteam primul copil din maternitate, am semnat contractul pentru operele lui Vladimir Nabokov. Cind bunica mea a pornit pe drumul mortii, in BP aparea romanul Libertate, al lui Jonathan Franzen. Si tot asa...”

Publicatii proprii

Polirom publica numeroase reviste cu caracter academic: Psihologia Sociala - Buletinul Laboratorului „Psihologia Cimpului Social”, Universitatea „Al.I. Cuza” Iasi (redactor-sef: Mihai Dinu Gheorghiu); Revista de psihologie organizationala, in colaborare cu Centrul de Psihologie Aplicata, Universitatea Bucuresti; Revista de Asistenta Sociala (redactor-sef: Doru Buzducea), in colaborare cu Universitatea Bucuresti; International Review of Social Research (redactor-sef: Liviu Chelcea), in colaborare cu Universitatea Bucuresti; Revista de Istorie Sociala (director: Mihai-Razvan Ungureanu), in colaborare cu Institutul Roman de Studii Strategice; Chora. Revista de studii antice si medievale: filosofie, teologie, stiinte, in colaborare cu Groupe de Recherches Medievales, Centre National de la Recherche Scientifique (Paris), Centrul de Studii Antice si Medievale al Universitatii din Cluj-Napoca, Anuarul Institutului de Ivestigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

De asemenea, Polirom editeaza Suplimentul de cultura (redactor-sef George Onofrei), lansat in data de 13 noiembrie 2004, in colaborare cu Ziarul de Iasi. De-a lungul celor peste 10 ani de aparitie, saptaminalul a urmat o politica editoriala unica in peisajul presei culturale, axindu-se in primul rind pe actualitatea culturala si promovind cultura tinara.

Autori publicati • Contemporary Romanian Writers

Multi dintre autorii romani publicati de Editurile Polirom si Cartea Romaneasca sint tradusi si publicati si in strainatate: Gabriela Adamesteanu, Radu Aldulescu, Petru Cimpoesu, Vasile Ernu, Filip Florian, Florina Ilis, Nora Iuga, Florin Lazarescu, Dan Lungu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Tatiana Niculescu Bran, Cezar Paul-Badescu, Dora Pavel, Marta Petreu, Simona Popescu, Doina Rusti, Ana Maria Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceava, Cecilia Stefanescu, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Tepeneag, Matei Visniec, Varujan Vosganian etc.

Mai multe detalii gasiti pe Contemporary Romanian Writers, platforma online creata de Polirom in vederea promovarii literaturii romane in strainatate, lansata la Tirgul de Carte de la Frankfurt, in anul 2008. Site-ul ofera editorilor din intreaga lume informatii in limba engleza (biografii, sinopsisuri ale cartilor, fragmente de text, cronici publicate in presa) despre autorii contemporani publicati de Editurile Polirom si Cartea Romaneasca.

De asemenea, in colectia noastra dedicata literaturii straine, Biblioteca Polirom, au aparut pina in prezent peste 1.000 de titluri semnate de autori celebri, tradusi in intreaga lume: Paul Auster, Samuel Beckett, Saul Bellow, Heinrich Boll, Jorge Luis Borges, Pearl S. Buck, Elias Canetti, Camilo Jose Cela, J.M.G. Le Clezio, Julio Cortazar, Umberto Eco, John Fowles, Gunter Grass, Seamus Heaney, Ernest Hemingway, Michel Houellebecq, Kazuo Ishiguro, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Naghib Mahfuz, Francois Mauriac, Ian McEwan, Henry Miller, Patrick Modiano, Haruki Murakami, Vladimir Nabokov, Kenzaburo Oe, Orhan Pamuk, Boris Pasternak, Salman Rushdie, J.D. Salinger, Jose Saramago, John Steinbeck, Tomas Transtromer etc. Mai multe detalii, aici.

Literatura romana tinara

In 2014 s-au implinit 10 ani de cind Polirom a lansat colectia „Ego. Proza”, un proiect menit sa propuna cititorilor cit mai multi scriitori tineri, prozatori care sa poata convinge ca nu sint cu nimic mai prejos decit autorii consacrati. In prezent, colectia „Ego. Proza” cuprinde peste 120 de titluri, multe dintre acestea premiate si traduse in strainatate, dar si reeditate in alte colectii prestigioase ale Editurii Polirom („Fiction Ltd” sau „Top 10+” ). Lista titlurilor editate in „Ego. Proza”, aici.

Concursul Ioan Petru Culianu

In anul 2005, Polirom a initiat concursul anual de debut pentru carti de studii si eseuri „Ioan Petru Culianu”. Lucrarile prezentate trebuiau sa se inscrie in domeniile: istoria religiilor, studii culturale, mentalitati, antropologie. Lucrarile premiate au fost publicate de Polirom. Ultimul volum aparut – in anul 2010: Daniel Farcas, Meister Eckhart. Misticul din causul ochiului.

Polirom / Cartea Romaneasca

Din 2005, Editura Cartea Romaneasca, una dintre cele mai prestigioase edituri autohtone, beneficiaza de sprijinul logistic, managerial si financiar al Editurii Polirom. Editura Cartea Romaneasca a fost infiintata in 1919 si reprezinta cel mai vechi brand de carte din Romania. Ca deviza a avut „Promovarea scrisului romanesc”. Valorile sale fundamentale sint traditia, dinamismul si relatia cu lectorul. Vizitati site-ul editurii.

Oferta de carte digitala

Lansata in septembrie 2011, oferta de eBook-uri a Editurii Polirom numara in prezent peste 1000 de titluri, din care nu lipsesc cele de literatura romana si universala, cartile de istorie, critica literara, religie, sociologie sau psihologie. Topul celor mai vindute zece carti in format digital ale editurii Polirom arata ca optiunile cititorilor se indreapta atit catre literatura romana contemporana, cit si spre cea universala. Top cele mai vindute 10 eBook-uri, aici.

Cartile noastre digitale sint disponibile si in format compatibil cu tabletele Kindle si pot fi achizitionate de pe platformele Amazon din Europa si Statele Unite, care ofera in acelasi timp si toate facilitatile uzuale (rasfoire, descarcare esantioane, descarcare wireless etc.). Pentru tabletele compatibile cu formatul ePub, cartile pot fi descarcate, ca si pina acum, de pe www.elefant.ro, dar si de pe cele mai importante platforme internationale, cum sint Barnes & Noble, Reader Store, Kobo sau iBookstore (pentru posesorii de iPad-uri).

Premii si distinctii

Numeroase premii atribuite de Asociatia Editorilor din Romania, Uniunea Scriitorilor, ASPRO, Academia Romana, revistele Observator cultural, Romania literara, Sfera politicii, Cuvintul, Capital, CEDU 2000+, Radio Romania Cultural etc.