Opera Maghiară din Cluj isi invită publicul la nemuritorul spectacol Traviata de G. Verdi. Spectacolul, a carui regie este semnata de Gy. Tatár Éva, va avea loc joi, 12 februarie, de la ora 18.30.

Traviata de G. Verdi Foto: Opera Maghiara Cluj-Napoca

Opera este bazată pe romanul Dama cu camelii de Alexander Dumas, publicat în 1848. Giuseppe Verdi a văzut versiunea scenică la teatrul Vaudeville, în timpul şederii sale la Paris în 1851-1852, şi a cerut colaboratorului său Francesco Maria Piave să scrie un scenariu. Piave a schimbat drastic povestea. În timp ce Dumas în romanul său tratează problemele sociale de actualitate în vremea aceea, Verdi si Piave aleg o abordare psihologică, şi se concentrează pe povestea de dragoste dintre cele trei trei personaje principale.

Figura centrală a romanului, Margherite Gautier - Violetta Valéry în operă, este o curtezană. Cei doi autori ilustrează cele mai presante probleme sociale din era lor prin intermediul tragediei Violettei, şi formulează critici dure faţă de indiferenţa crudă a societăţii. Deşi Violetta are un caracter nobil, societatea o forţează să ducă un stil de viaţă frivol, iresponsabil, auto-distructiv care îi va aduce sfârşitul tragic.

Premiera operei La Traviata a avut loc în 6 martie 1853 la teatrul veneţian Teatro Fenice, dar a eşuat lamentabil. Verdi îşi notase după spectacol: "Premiera din seara trecută a fost un eşec. E vina mea sau a soliştilor? Timpul va decide”. Opera a fost revizuită de compozitor şi cea de-a doua reprezentaţie, la teatrul San Benedetto, în 6 mai 1854 a avut mare succes.

În Cluj, Traviata a avut premiera în 6 aprilie 1861, sub conducerea directorului Follinus, cu titlul Femeia pierdută (traducere de Lajos Nádaskay). De atunci este un titlu permanent în repertoriul Operei Maghiare.

Din distribuţia spectacolului fac parte: Balázs Borbála, Molnár Mária, Mányoki Mária, Pataki Adorján, Balla Sándor, Plesa Róbert, Naphegyi Béla, Kovács Ferenc, Sándor Csaba, Rigmányi István, Mányoki László, Veress László

Cu participarea corului, orchestrei şi ansamblului de balet al Operei Maghiare Cluj

Dirijor: Jankó Zsolt

Scenografie: Nagy Endre

Costume: Witlinger Margit

Maestru de cor: Kulcsár Szabolcs

Concert maestri: Barabás Sándor, Ferenczi Endre

Corepetitori: Nagy Ibolya, Incze G. Katalin, Nagy Gergő

Regia tehnică: Gálffy Erzsébet

Sufleur: Kostyák Sz. Júlia

Asistent regie: Gombár Annamária

Regia: Gy. Tatár Éva

Spectacolul este titrat în limbile română şi maghiară.