Noua licitatie GOLDART-Ghildush aduce in atentia colectionarilor obiecte de arta din perioada moderna si contemporana

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 4 februarie 2015, 13:37 Actualitate | Cultură

Corneliu Baba Ca dOro
Foto: Goldart Ghildush
Licitația Casei GOLDART-Ghildush de luni 9 februarie propune o paleta largă de obiecte de artă, creații ale artiștilor și artizanilor români și europeni din perioada modernă și contemporană. Secțiunea cea mai amplu reprezentată este, ca de obicei, cea de pictură românească de la sfârșit de sec. XIX, început de XX.

 In acest sens, trebuie menționat un superb „Portret de tânără cu evantai”, creație a pictorului CONSTANTIN D. STAHI ( 1844-1920 ), datat 1879, localizat Iassy, semnat, intitulat și dedicat doamnei „Manoliu”. Lucrarea dovedește, o dată în plus, atenția pictorului pentru detaliul esențial, care surprinde nu numai exteriorul ci și latura interiorară, sensibilitatea și drăgălășenia „modelului”.

O altă piesă de excepție a licitației de luni 9 februarie este „După spectacol” de EUSTAȚIU STOENESCU ( 1884-1957 ) ulei/pânză, semnat, datat 1919 stânga jos. Școlit la marile academii de artă pariziene, avându-i ca profesori pe unii dintre marii pictori francezi, Stoenescu a fost o prezență constantă în cercurile mondene, care au constituit și o sursa importantă de inspirație. Vom gasi astfel in picturile sale scene de bal, de spectacol, din societatea aleasă a vremii dar mai ales portrete de mari personalităti ale mediului artistic si social, fiind socotit unul dintre cei mai mari portretiști ai epocii.

O mențiune aparte merită lucrarea intitulată „Ca D'Oro” de Corneliu Baba, ulei/pânză/carton, semnată dreapta jos . Pe cartonul de protecție de pe verso, lucrarea este semnată, intitulată Ca D'Oro, datată 1984-85 și poartă o dedicație olografă adresată actualului proprietar.
Constantin Stahi Portret de tanara cu evantai
Foto: Goldart Ghildush

Nu în ultimul rând, trebuie amintită pânza „Dimineata” de CONSTANTIN PILIUȚĂ ( 1929-2003 ), probabil cea mai mare pictată vreodată de artist (149,5 x 119,7 cm). Elev al lui Alexandru Ciucurencu, Piliuță și-a construit o identitate artistica proprie caracterizată prin fermitatea desenului, prin tonurile luminoase, ce compun o lume aerată, în care meditația se instaurează ca o modalitate de a se reface comuniunea cu o natură pura și vitală dar și prin multa  (auto)ironie și umor.

Alături de aceste nume mari ale plasticii românești, colecționarii vor avea ocazia rară de a regasi o „Cartiatidă” în piatră cioplită de George Apostu, doua bronzuri de Marcel Guguianu, un ghips de Ion Jalea și un bronz de George Dimitriu.

Frumoase obiecte de sticlă semnate Daum, porțelanuri fine, lămpi, obiecte de mobilier din vremurile trecute, executate și întreținute impecabil vor putea fi licitate în sesiunea din 9 februarie a Casei GOLDART-Ghildush.

Programul de vizitare este de luni 2 până vineri 6 februarie între orele 09.00-17.00, sâmbătă 7 februarie intre 11.00-15.00 și luni 9 februarie intre 09.00-19.00.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

636 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi