La 1 februarie 1990 Gabriel Liiceanu a infiintat Editura Humanitas. Se implinesc, asadar, 25 de ani de atunci. Un sfert de secol in care editura a adus, asa cum spunea Andrei Plesu, "utopia predecembrista a lecturii in spatiul firescului". Cu o paleta editoriala ce cuprinde stiinte umaniste, fictiune si literatura memorialistica, stiinta, carte practica, albume, manuale si auxiliare scolare, literatura pentru copii, Humanitas este editura care, fidela indemnului lui Constantin Noica "Ai atatea vieti cate carti ai citit", publica an de an peste 300 de titluri in mai mult de 50 de colectii si serii de autor.

Editura Humanitas implineste 25 de aniFoto: Humanitas

"La aniversarea a 20 de ani Humanitas, in 2010, editura a oferit cititorilor, ingrijit de Dan C. Mihailescu, un volum cu titlul ambitios, dar plin de adevar, . Astazi, la 25 de ani, Humanitas propune cititorilor, sub forma a trei "liste miraculoase", un nou catalog de recomandari de lectura: Cartile anului la Humanitas, Cartile formative ale culturii universale si Marile carti ale literaturii universale." - Gabriel Liiceanu

Evenimentele anului aniversar 2015 au debutat la Libraria Humanitas de la Cismigiu pe 29 ianuarie cu o editie speciala a celebrelor seri Inapoi la argument realizate de Horia-Roman Patapievici.

Din prima zi a lunii februarie, libraria de la Cismigiu va fi gazda a aproape douazeci de evenimente ce marcheaza aniversarea a 25 de ani, lansari de carte, sesiuni de autografe, lecturi in premiera din carti-eveniment, dezbateri, intalniri cu autori indragiti: Ioana Parvulescu, Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihailescu, Matei Visniec, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Andrei Cornea, Ioana Nicolaie, Victor Rebengiuc, Teodor Baconschi, T.O. Bobe.

Incepand cu 1 februarie, timp de 25 de zile, Editura Humanitas ofera 25% reducere pentru 25 de carti reprezentative, multe dintre ele aflandu-se in cele trei liste de recomandari pe care editura le propune publicului in acest an aniversar.

In lunile ce vor urma, editura va oferi iubitorilor de carte prilejul de a participa la evenimentele dedicate implinirii a 25 de ani Humanitas: conferinte cu personalitati ale culturii, autori romani si straini, expozitii si targuri de carte, turnee de lansari ale autorilor Humanitas in tara, concerte, lansari-eveniment in cadrul festivalurilor de literatura.

In 2015, Bookfest si Gaudeamus vor fi pentru cititorii Humanitas, mai mult ca niciodata, adevarate sarbatori ale cartii, editura pregatind, alaturi de titlurile noi, editii de lux pentru cele mai importante carti Humanitas ale acestui sfert de secol.

"Calendarul acestui an se anunta pentru noi unul cu o configuratie aparte, simbolica si aniversara. Va fi un an in care, impreuna cu autorii si cu cititorii nostri, vom povesti despre primul sfert de secol de carti Humanitas si vom cauta sa ducem povestea mai departe prin cartile anului 2015." - Lidia Bodea, director general Humanitas

"Februarie 1990. Aveam 47 de ani, eram etern, fericit, inocent si aveam o singura mirare: "Oare cum patrunde spiritul in lume?" Stiam ca nu exista un raspuns limpede la aceasta intrebare. Tot ce stiam atunci era cum patrunsese spiritul lumii in mine. Evident, prin cartile pe care le citisem pana atunci, prin biblioteca mea, prin acel paradis al culturii pe care-l locuisem, fie el si unul instalat, cum fusese, in epicentrul unui infern social. De vreme ce stiam cum patrunsese spiritul in mine, mi-am zis ca as fi putut sa repet miscarea asta magica la o scara mai mare: o biblioteca revarsata peste o tara intreaga.

Daca am reusit sa-mi dau un destin, atunci poate ca, privit de la inaltimea acestor douazeci si cinci de ani, el este acesta: am reusit sa revars asupra tarii mele, avand alaturi echipa Humanitas, o formidabila echipa de carturari, peste trei mii de titluri in douzeci de milioane de carti tiparite. Iata de ce Humanitas a fost -si este - incercarea de-o viata de a da raspuns acelei intrebari de tinerete, stradania de a face sa intre in lume trupul de carne al spiritului, cartea, pesemne singurul trup al spiritului care exista." - Gabriel Liiceanu