Ediţia din 2015 a Balkanik Festival se va desfăşura în perioada 11-13 septembrie, a anunţat marţi Daniel Mitulescu, directorul festivalului, citat de Agerpres.

Mitulescu a precizat într-o conferinţă de presă că şi la ediţia din acest an vor fi multe noutăţi. Vor fi folosite două spaţii: primul este clasica Grădina Uranus, al doilea va fi anunţat curând.

El a precizat că a fost semnat un parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo, Norvegia,"un muzeu de tradiţie, care de mai mulţi ani promovează diversitatea, minorităţile etnice şi nu numai".

Directorul artistic al festivalului, Ligia Keşişian Mitulescu, a anunţat că ediţia din acest an va fi una amplă, din care nu vor lipsi muzica, arta, un bâlci urban cu obiecte şi un festival culinar.

Vor urca pe scena festivalului şapte formaţii, una venind din Norvegia.

Ligia Keşişian a spus că vor fi organizate şi workshop-uri de management curatorial, unde lăutarii vor învăţa să-şi promoveze trupele.

Directorul artistic al festivalului a anunţat că în luna februarie organizatorii se vor deplasa în Norvegia, unde vor avea ocazia să cunoască "cea mai puternică minoritate, populaţia saami, care trăieşte în Laponia şi care a reuşit timp de secole să-şi păstreze cultura şi tradiţiile".

Din martie va începe un program de cercetare (research curatorial) prin satele din România, în căutarea unor artişti nedescoperiţi care cântă muzică lăutărească. În urma programului vor fi realizate un film documentar, o expoziţie foto şi CD-uri care vor fi lansate în toamnă iar muzicienii vor fi aduşi pe scena Festivalului Balkanik, arata Agerpres.