Casa de Producție TVR a programat pentru prima seară de teatru din anul 2015 o producție în regia maestrului Alexandru Tocilescu - „Repetabila scenă a balconului” de Dumitru Solomon, un spectacol preluat de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov. Spectacolul a avut premiera tv in 1999.

Repetabila scen a balconului Foto: TVR

Piesa „Repetabila scenă a balconului” de Dumitru Solomon a câștigat Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1995. Spectacolul pe care iubitorii de teatru îl vor putea urmări luni, 5 ianuarie, de la ora 20.10, la TVR 2, îi are în distribuție, printre alții, pe Adrian Rățoi, Mircea Andreescu, Viorica Geantă-Chelbea, Ion Bechet, Mara Nicolescu.

Potrivit TVR, producția teatrului brașovean, care a avut premiera scenică absolută în data de 11 mai 1997, aduce în faţa telespectatorilor, într-o perspectivă satirică, un element central al exprimării publice – balconul. Nu este vorba doar despre un simplu element arhitectural, ci despre un loc comun – simbolic pentru spaţiul de graţie al iubirii ce scapă din înfruntarea orgoliilor şi urii Cetăţii, în context shakespearian, dar şi iconic pentru spațiul discursurilor şi al disputelor politice, în contextul „Cetăţii” moderne şi postmoderne.

„Dumitru Solomon a avut o ingenioasă idee pentru „Repetabila scenă a balconului”: cine s ar fi gândit la simbolul acestui accesoriu public sau locativ, cu rosturi diferenţiate de-a lungul vremii? Cândva, îndrăgostiţii cântau serenade sub balcoanele iubitei (de unde şi al nostru cântec interbelic „Sub balcon eu ţi-am cântat o serenadă”) sau în balcon apăreau diverşi oratori, să-şi susţină cuvântările de interes public, social sau politic, să pledeze pentru o cauză de interes general, să însufleţească mulţimea pentru o idee, o acţiune, sau pur şi simplu să se arate la felurite evenimente. [...] Ideea i-a venit într-o călătorie la Roma, când cineva i-a arătat „balconul de unde vorbea Mussolini“; a făcut atunci legătura cu balcoanele din Bucureşti, „de unde vorbea Ceauşescu şi cei care i-au urmat“; a văzut apoi balconul de la Universitate „şi pe cei care au vorbit de acolo“. Şi astfel a constatat că „balconul este [...] un element politic fundamental, un spaţiu politic“ (conversaţie inedită a autorului cu Marian Popescu, în volumul editat de UNITEXT în 1996, p. 79).”, scrie Constantin Paraschivescu în monografia Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov (ediție online, PDF, 2014, pg. 390 – sursa: www.teatrulsicaalexandrescu.ro)

Spectacolul cu piesa „Repetabila scenă a balconului” de Dumitru Solomon are in distributie: Adrian Rățoi, Mircea Andreescu, Viorica Geantă-Chelbea, Ion Bechet, Mara Nicolescu și alții. Coregrafia: Raluca Ianegic. Ilustratia muzicală: Vasile Manta. Decoruri și costume: Doina și Puiu Antemir. Redactor: Doina Teodoru. Regia TV: Silviu Jicman. Regia artistică: Alexandru Tocilescu.

Spectacolul va fi difuzat in cadrul programului special „25+26” continuarea proiectului „25+25” (1964-1989 şi 1989-2014) al Casei de Producţie TVR. Primele două producții difuzate sub acest generic sunt două spectacole din Arhiva de Aur TVR: „Repetabila scenă a balconului” de Dumitru Solomon, regia: Alexandru Tocilescu (luni, 5 ianuarie, de la ora 20.10, la TVR 2) și „Și cu violoncelul ce facem?”de Matei Vişniec, regia: Nicolae Scarlat (luni, 12 ianuarie, de la ora 20.10, la TVR 2).