Tetelu e real, exista, poate inca mai e angajat la Guvern. Dragos Musat cel ce a scris vreme de zece ani Jurnalul lui Tetelu s-a inspirat din notitele reale, aparute in dosarul de coruptie al singurului corupt arestat in timpul guvernarii Nastase, Fanel Pavalache. Notitele acelea erau semnate Tetelu. Asa s-a nascut personajul. Un individ fabulos, intruchipand functionarii corupti si narcisici din vremea lui Nastase, implicati in politica, organizatorii megalomani, din esalonul secund al puterii, ai coruptiei generalizate. Iar Tetelu problematizeaza in felul lui lumea aceasta absurda, e mereu prins in ghearele unei tensiuni existentiale extraordinare, in paradoxuri coplesitoare si de un comic nebun – nebun, aproape in sensul propriu al cuvantului.

Dragos MusatFoto: Hotnews

Acum cateva saptamani editura Humanitas a publicat un volum consistent, reusit din punct de vedere grafic, ce contine doar o parte dintre cele mai bune texte din Jurnalul lui Tetelu.

In toti anii acestia cred ca multi ne-am intrebat, oare ce o fi in capul unuia ca Hrebenciuc sau Nastase, ce raport au ei cu lumea, cum se justifica fata de ei insisi? Iar acum, oare ce si-or spune, cum gandesc in intimitatea lor? Unul dintre foarte multele raspunsuri posibile pe care le gasim la Tetelu:

11 00: CÎCAT! ERI AM FOST NEMURITOR, DAR AZI MEA TRECUT!! (CUM E SI VIEȚA ASTA: AZI ESTI NEMURITOR, MAINE NU MAI ESTI – NEMURITOR!)

file-din-jurnalul-lui-tetelu-editie-cu-autograful-autoruluiDragos Musat este astazi unul dintre cei mai buni si mai cunoscuti “creativi” din publicitatea romaneasca, creator de virale si reclame pentru internet, a fost publicist la „Academia Catavencu” si unul dintre fondatorii Happy Fish, un experiment de neuitat in productia video romaneasca. Cu siguranta il stiti si din emisiunile Serviciului Roman de Comedie. Mai jos, gasiti redarea unei scurte discutii cu el, despre Tetelu si publicitatea virala.

_________

Tetelu exista!

Povestea reala a lui Tetelu incepe in 2003, cand a izbucnit cel mai mare scandal de coruptie din guvernarea Nastase, scandalul Fanel Pavalache, pentru o spaga de patru milioane de euro. Era o suma imensa pentru vremea respectiva. In cadrul cercetarii penale au aparut o parte dintre insemnarile unui consilier guvernamental ce functiona sub numele de Tetelu. Astea-s fapte, sunt lucruri adevarate. In aceste insemnari ale lui Tetelu erau si notite precum: de trimis pustile lui Adrian Nastase, de adus icrele negre. Pe baza acestor mici informatii ce au aparut in presa din dosarul de coruptie am tras concluzia ca am putea sa dezvoltam un jurnal al lui Tetelu si mi-am inchipuit cum ar fi un Tetelu de zi cu zi. Asa ca intalnirea mea cu Tetelu a fost una cu un personaj misterios, despre care nu stim nici astazi cine era. S-a speculat ca ar fi putut sa fie Fanel Pavalache, Michi Spaga sau chiar Nastase insusi. Dupa ce Pavalache a intrat la puscarie mi s-a povestit de catre oameni ce au trecut prin acea inchisoare ca in fiecare miercuri se striga la usa lui Pavalache, “Ba, ti-a venit ziarul”.

Tetelu exista, poate o mai fi si astazi in guvern, este eternul consilier guvernamental, face parte dintre acei indvizi ce raman in toate guvernele. Ei sunt cei din randul doi, cei ce fac si desfac toata tara. Ei sunt cei care guverneaza de fapt Romania. Cum era de pilda tatal lui Irinel Columbeanu, din anii ’50 mereu in guvern. Telelu este un individ real, pus pe furat, pe agatat secretare si pe mers la vanatoare.

Tetelu si framantarile sale interioare

Pana ce Adrian Nastase a pierdut alegerile, Jurnalul a fost preponderent politic, 70% politic, 30% filosofie de sef de intreprindere socialista. Dupa care, am intuit ca daca ramane doar in politica, ar putea sa se piarda. Asa ca usor, usor au iesit la iveala aceste probleme de framantare interioara, filosofice, psihologice, pe care nu stiu daca consilierii guvernamentali le au, dar erau foarte potrivite in acel context.

Mai filosof decat Vantu

Tetelu e mai filosof decat Vantu. Filosofia lui Vantu se reduce la bani, case, gagici. Preocuparile lui Tetelu sunt bani, case, gagici si Dumnezeu. Aici cred ca se desparte un pic de Vantu, de moguli sau de angajatii de la stat. E interesant sa vezi un hot care se gandeste la nemurire. Umorul lui Tetelu vine din aceasta combinatie dintre viata banala de infractor de la stat si problemele filosofice pe care si le pune. Bucuria mea a fost sa constat ca domnul Horia Roman Patapievici era un cititor fervent si pasionat al Jurnalului lui Tetelu. Cand mi-a spus lucrul acesta, am fost foarte emotionat. Am reusit sa dau cititorilor un personaj cu multe valente, fiecare gasea ceva ce ii placea. Tetelu vorbeste de multe subiecte pe care nu le gasim in literatura romana clasica, este cumva mai complex decat Fred Vasilescu, Ion al Glanetasului sau Moromete. Este un personaj viu, conectat la realitatea de astazi. In timp ce fura, Tetelu vorbeste de psihanaliza, sensul vietii, sinucidere.

Din ceea ce mi-au povestit colegii din publictate, cand aparea revista Academia Catavencu miercuri, oamenii se adunau si citeau in comun Jurnalul, era o lectura publica. Cred ca a fost buna alegerea de a avea mai multe paliere de umor, politic, sexual, raportarea la Dumnezeu. Nu stiai ce o sa faca saptamana viitoare. Intr-o saptamana se sinucidea, in alta droga un sat intreg si facea experimente pe ei. Evolua tot timpul. Tetelu este si hot, si filosof, si sinucigas. Jurnalul este construit din mici povestiri, ca un fel de scurt-metraje si rareori se repeta ceva. Incepe cu furatul pe vremea lui Nastase si termina cu Liceul de Proaste Maniere, cu profil ne-sportiv.

E momentul de a investi in publicitate virala pe internet?

Teoretic, este cel mai bun moment pentru a face virale, practic, mai este mult de lucru la capitolul convins clientii. Eu ma pot considera printre milionari – la capitolul vizualizari. Asa cum sunt milionarii in euro in economie, eu sunt milionar de “view”-uri. Am avut mai multe spoturi care au depasit un milion de vizualizari. De la dorinta, la punerea in practica mai este un drum lung de strabatut in care agentia trebuie sa se bata cu clientul, si “creativul” cu agentia pentru a o convinge ca merita aprobarea unor bugete pentru clipuri virale.

Un clip viral nu e ieftin. Are in spate o echipa care e scumpa, pentru ca oamenii care reusesc sa faca un clip viral sunt destepti – deci costa. Ca il faci sa para mai ieftin sau mai scump, asta tine de capacitatea de productie – nu e asa simplu sa-l faci sa para prost, costa si asta.

Mai e nevoie si de curaj, Cand vorbim de branduri mari exista o teama fata de virale: si daca nu iese? Intrebarea si-o pune nu doar clientul, ci si agentia. Nimeni nu poate garanta ca ca un clip va avea succes. Eu am cele mai multe clipuri virale din Romania, dar nu pot garanta ca iese. Nu stiu daca iese viral, dar stiu ca o sa ma chinui sa iasa si am dovedit ca se poate, ca nu e imposibil.

A face un viral nu este simplu, este unul dintre cele mai greu de facut lucruri din industria publicitatii. Este greu sa ajungi la un milion de “view”-uri. Daca nu esti sincer in meseria asta de facut virale, publicul nu te crede si clipul nu functioneaza. De aceea nu functioneaza viralele, nu pentru ca publicul ar fi prost, ci pentru ca publicul e destept, publiul stie, a vazut toate clipurile din lume. Cand fac prezentari, asta le spun, atentie, concurentul vostru nu sunt clipurile altor companii, concurentul vostru e Facebook, Google, Youtube. Trebuie sa te bati cu cel mai tare clip caruia i-a dat cineva “share” pe Facebook. Oamenii au vazut cam tot ce se poate vedea. Oamenii sunt destepti.

Orice om care a pus ceva pe internet si a fost injurat are o problema cu cei ce comenteaza. Dar, oamenii acestia nu comenteaza intamplator. Este important pentru cel ce se ocupa de marketing si chiar pentru jurnalist sa citeasca si comentariile. Inainte credeam ca nu sunt relevante, ma interesa ce are de spus autorul. Mi-am dat seama apoi ca, citind comentariile, poti sa faci o pondere a lor si sa ajungi la o observatie corecta. Publici un articol sau un spot. Citind comentariile de la foarte multi oameni despre care, teoretic, ai spune ca nu se pricep, ajungi la o concluzie corecta atunci cand suprapui aceste comentarii. Daca clipul tau nu a functionat, o sa vezi din comentariile oamenilor de ce nu a functionat.