Editorul unei reviste culturale cere printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Institutului Cultural Roman demiterea Doinei Uricariu din functia de director ICR New York. Paul Doru Mugur, editor al revistei Respiro, spune ca "exista un conflict major de interese intre functia Doinei Uricariu, ca directoare ICR New York, si ocupatia de scriitoare a acesteia. In situatiile de natura profesionala care tin de functia ei de director ICR, New York, scopul Doinei Uricariu ar trebui sa il reprezinte promovarea culturii romane in SUA si nu propria promovare".

Paul Doru Mugur, editor al revistei Respiro, scrie intr-o scrisoare deschisa adresata lui Lilian Zamfiroiu, presedinte ICR, si trimisa HotNews.ro ca "atrage atentia asupra lipsei de profesionalism si decenta a Doinei Uricariu, director ICR, New York care sunt in profund dezacord cu statutul de diplomat roman si aduc prejudicii morale grave diasporei din New York si imaginii Romaniei in SUA".

Acesta sustine ca, intr-un mail trimis de Doina Uricariu catre Claudia Serea, directorul ICR New York si-ar fi motivat decizia de a nu participa la o seara literara organizata pe 21 decembrie 2014 - si in care vor citi proza si poezie Adina Dabija, D. R. Popa, Claudia Serea si Saviana Stanescu - folosind ca argumente faptul ca a gasit antologii in care numele si opera sa nu exista, in ciuda faptului ca ar fi ajutat multi scriitori si le-ar fi sustinut proiectele.

Amintim ca poeta Doina Uricariu a fost numita de Andrei Marga, in septembrie 2012, in functia de director al Institutului Cultural Roman (ICR) de la New York. Ea a inlocuit-o pe Corina Suteu, care a demisionat dupa ce a condus 6 ani filiala institutiei, potrivitMediafax.