Bucharest Jazz Festival, unul dintre cele mai îndrăgite evenimente din Capitală, lansează, odată cu ediția din vara anului 2015, noua componentă a festivalului: Comisionările Bucharest Jazz Festival – New Jazz Works, anunta organizatorul ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.

Prin programul New Jazz Works, care se va deschide luni, 15 decembrie 2014, Bucharest Jazz Festival și-a propus să sprijine creația de noi lucrări în muzica de jazz de către muzicieni români. Astfel, Bucharest Jazz Festival devine o platformă pentru scena românească, o rampă care să sprijine creativitatea muzicienilor autohtoni de jazz.

„Odată cu New Jazz Works, noul program de Comisionări al Bucharest Jazz Festival, ne propunem să sprijnim direct creația de noi lucrări de jazz scrise de muzicienii români. Modelat după programe similiare, precum Chamber Music of America (la care eu însumi am apelat în dezvoltarea carierei mele la New York), Comisionările BJF adaugă o componentă esențială Festivalului BJF, orientându-l și mai mult spre ceea ce mi-am propus să devină când am acceptat mandatul de curator – o platformă cuprinzătoare pentru scena de jazz din România. Alături de Evenimentele Conexe ale BJF - lansările de disc și carte de jazz, programul Jazz on Film - proiectul câștigator New Jazz Works va fi prezentat în premieră pe scena Bucharest Jazz Festival! Comisionările BJF sunt în același timp o premieră absolută pentru jazzul românesc și sper să devină o rampă pentru dezlănțuirea creativității muzicienilor români. Aștept cu nerăbdare să ascult prima lucrare născută din Comisionările BJF!”, a spus Lucian Ban, curatorul Bucharest Jazz Festival.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, programul New Jazz Works se adresează muzicienilor de jazz din România (cu reședința legală în țară), iar lucrarea înscrisă trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

• să fie o operă nouă, originală, neprezentată în public la data aplicației;

• să aibă o lungime semnificativă (40-60 min), fie sub forma unei singure lucrări, fie a unei suite unitare de piese;

• să fie scrisă pentru un ansamblu de la 2 până la 10 muzicieni;

• să conțină improvizația drept aspect esențial al lucrării.

Comisionarea constă în alocarea sumei de 3,000 de euro și în oportunitatea de a prezenta lucrarea câștigătoare pe scena Bucharest Jazz Festival, în cadrul ediției din 2015.

Procesul decizional va avea trei criterii: excelența artistică, expertiza compozițională aplicantului și capacitatea de realizare a proiectului.

Termenul limită de primire a aplicației și a materialelor este vineri, 30 ianuarie 2015, ora 17.00.

Pentru mai multe informații referitoare la programul New Jazz Works, precum și pentru formularul necesar aplicației, accesați pagina oficială a festivalului: www.bucharestjazzfestival.ro