10 decembrie este ziua în care laureații Nobel își primesc premiile: la Oslo, cel pentru pace și la Stockholm, cele pentru chimie, fizică, medicină sau fiziologie, științe economice și literatură. Ambele ceremonii se vor desfășura în prezența familiilor regale norvegiene și respectiv suedeze și a numeroși invitați.

Laureatii din acest an sunt: americanul John O'Keefe si cuplul norvegian May-Britt Moser si Edvard I. Moser (Medicina), niponii Isamu Akasaki si Hiroshi Amano si americanul de origine nipona Shuji Nakamura (Fizica), biofizicianul german de origine romana Stefan W. Hell si americanii Eric Betzig si William E. Moerner (Chimie), francezul Jean Tirole (Economie), scriitorul francez Patrick Modiano (Literatura).

Laureatii Premiului Nobel pentru Pace pentru 2014 sunt pakistaneza Malala Yousafzai, adolescenta militanta pentru educatie si indianul Kailash Satyarthi, militant pentru drepturile omului.

Ceremoniile de la Oslo și Stockholm vor fi urmate, seara, de banchetele oferite în onoarea laureaților de Fundația Nobel.

Ceremonia oficiala de inmanare a Premiilor Nobel se desfasoara anual la 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiului, Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Premiul Nobel consta intr-o diploma, o medalie si un cec in valoare de aproape 900.000 de euro.