La început de decembrie, Dana Deac revine pe micul ecran la TVR 1 cu o serie de interviuri cu oameni care au schimbat lumea. Au trecut 25 de ani de la căderea comunismului, răstimp în care naţiunile eliberate au reclădit democraţiile pierdute la masa tratativelor de pace de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Din 6 decembrie, TVR 1 lansează emisiunea Eroi necesari, în care realizatoarea Dana Deac prezintă publicului o serie de interviuri despre schimbare - în politică, ştiinţă, cultură sau societate. În galeria de interviuri cu oameni care au schimbat lumea figurează: poeta Ana Blandiana, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar şi creatorul Internetului Vint Cerf

Dana DeacFoto: Arhiva personala

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, interviurile vor putea fi urmărite sâmbăta, de la ora 14.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

„Ideea unei serii dedicate oamenilor care schimbă lumea mi-a venit atunci când am fost invitată să vorbesc despre bine şi schimbarea în bine. Audienţa era formată din tineri plini de entuziasm, animaţi de idealul schimbării. Ceea ce căutau ei era răspunsul la intrebarea cum putem să clădim o societate mai bună? Cei care pot răspunde autentic la această întrebare sunt eroii necesari schimbării. De la ei aflăm limitele şi limitările schimbării, ce anume produce combustia în sacrificarea sinelui pentru binele public, de unde izvorăşte binele şi cum poate răul să producă binele - aşa cum spune Ana Blandiana. Seria de emisiuni Eroi necesari este şi un tribut pe care îl aduc, personal, celor care s-au jertfit pentru libertate atât în România, cât şi oriunde în lume. Eu continui să cred că libertatea câştigată cu sânge în decembrie 1989 m-a făcut un om mai bun”, afirmă Dana Deac, realizatoarea noului program Eroi necesari, de la TVR.

Prin seria de reportaje-portret Eroi necesari, Dana Deac îşi propune să formeze o galerie a celor mai importanţi oameni care au schimbat micro sau macro-climatul societăţii contemporane. Pornind de la ceea ce spunea gânditorul francez Alexis de Tocqueville şi anume că „pasiunile pe care le-a inspirat revoluţia nu dispar o dată cu ea", Dana Deac deschide seria cu un interviu inedit: cu poeta Ana Blandiana. Telespectatorii TVR 1 şi TVR+ vor afla despre schimbarea din 1989, 1996 şi 2014 într-o „conversaţie în care s-au rostit multe adevăruri nerostite până acum” (Dana Deac).

Urmează apoi, în cea de-a doua ediţie Eroi necesari, cea din 13 decembrie, dialogul despre schimbare cu Ion Iliescu. „Ceea ce preşedintele de onoare al PSD a spus în interviu este dincolo de actualitatea momentului”, ne asigură realizatoarea Dana Deac.

Cel de-al treilea invitat, Emil Constantinescu, un preşedinte democrat, va discuta despre limitele şi limitările schimbării în democraţiile aflate la început de drum.

Evenimentul seriei este interviul acordat în exclusivitate pentru publicul din România de inventatorul Internetului sau „Părintele Internetului", cum mai este numit Vint Cerf. Dana Deac este primul jurnalist român care a stat de vorbă cu Vint Cerf. Din interviul care va fi difuzat de TVR 1 şi TVR+ în ultima zi de Crăciun, telespectatorii vor afla ce pregăteşte NASA în materie de Internet interplanetar, cum va arăta omenirea în următorii zece ani, ce români l-au impresionat pe inventatorul Internetului, dar şi ce invenţii vor schimba faţa lumii.

Dana Deac lucrează în mass-media din 1990. Este licenţiată în Filosofie la Universitatea din Bucureşti şi a urmat numeroase cursuri de perfecţionare în domeniul jurnalismului în Marea Britanie, Statele Unite, Belgia, Polonia, Grecia.

A fost, pe rând, şef de secţie la Programul 3 al radioului public, Radio în blue jeans, şef secţie Veniţi cu noi pe programul doi, Departamentul Social al TVR 2, redactor-şef la Tele 7 abc, iar din 1998 a fost producător executiv, producător, reporter şi moderator la Antena 1 şi Antena 3. A condus, timp de câţiva ani, postul TVR 1 şi are în palmares patru premii APTR şi un premiu CRP.

Dana Deac a fost distinsă de Regele Mihai cu decoraţia Nihil Sine Deo, prin care Regele a onorat „realizările profesionale de înaltă ţinută ale jurnalistei, precum şi exemplul său desăvârşit de curaj, etică şi comportament public".