Dirijorul rus Misha Katz şi pianistul Dan Grigore vor fi joi şi vineri protagoniştii unui concert susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" pe scena Ateneului Român.

Ateneul RomanFoto:

Potrivit Agerpres, programul cuprinde: Uvertura "Rosamunde" de Franz Schubert, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op 54 de Robert Schumann şi simfonia nr. 3 "Eroica" de Ludwig van Beethoven.

Născut în Rusia, la Rostov pe Don, într-o familie de muzicieni, Misha Katz a început să studieze violoncelul la vârsta de cinci ani, iar la Conservatorul Ceaikovski de la Moscova a studiat cu celebrul Mstislav Rostropovici.

Artistul este invitat să dirijeze în Rusia, Polonia, Franţa, Cehia, Spania, Elveţia, Danemarca, Suedia, Serbia, Slovacia, Israel, Ucraina, Mexic, Monaco, Italia, Georgia, Germania, SUA, Canada.

Printre distincţiile ce i-au fost conferite se numără Medaille d'Or du Merit et Devoument Francais (2008), Medaille des Cinq Continents de l'UNESCO şi Medaille d'Or de la Ligue Universel du Bien Public (2013).

Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio şi televiziune, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români, un reper de necontestat în spaţiul cultural din ultima jumătate de veac.

A concertat cu mari nume ale baghetei în prestigioase săli de concerte din întreaga lume şi a format, ca ilustru creator de şcoală, pianişti cu o solidă carieră internaţională.

În 1999 a primit din partea Guvernului Francez distincţia de "Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor" şi a fost decorat de statul român cu Marea Cruce a Ordinului "Steaua României".

Cu ocazia recentei sale aniversări a fost învestit de către regele Mihai cu titlul de "Pianist al Casei Regale" şi i s-a conferit decoraţia regală "Nihil Sine Deo".