75 de ani de la Refugiul Polonez in Romania: Lansare de carte si expozitie de fotografie la Varsovia si Lublin

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 24 noiembrie 2014, 12:09 Actualitate | Cultură

În zilele de 24 și 25 noiembrie, Institutul Cultural Român de la Varșovia a pregătit o suită de evenimente menite să marcheze împlinirea a 75 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România. Evenimentele, care se vor desfășura la Varșovia și Lublin, fac parte din programul special conceput şi derulat de ICR Varșovia pe tot parcursul anului 2014 pentru aniversarea a trei sferturi de secol de la importanta acțiune de solidaritate inițiată în anul 1939.

În urma declanşării celui de-al Doilea Război Mondial, Marele Refugiu Polonez în România este, în ciuda contextului tragic, unul dintre episoadele cele mai bune ale relaţiilor româno-polone. În urmă cu 75 de ani, în toamna anului 1939, mii de polonezi, militari şi civili, treceau frontiera de stat dintre România şi Polonia, pe atunci comună, pentru a se salva de la umilinţă şi moarte. Statul român, dar şi cetăţenii obişnuiţi, le-au oferit celor aproximativ 50.000 de refugiaţi, timp de mai mulţi ani, până la terminarea războiului şi chiar şi după aceea, cămine temporare în mai multe localităţi din România şi o viaţă în multe privinţe normală. Mai mult, o parte semnificativă a tezaurului polonez a fost conservată în băncile româneşti, fiind restituită integral autorităţilor poloneze la terminarea ostilităţilor. Generozitatea noastră nu a fost lipsită de riscuri, cu atât mai mult cu cât România a fost o perioadă aliata militară a Germaniei.

În data de 24 noiembrie, la Casa Polonezilor de Pretutindeni din Varşovia, Institutul Cultural Român organizează prezentarea volumului Refugiaţii polonezi în România 1939-1945. Documente din Arhivele Naţionale ale României (publicat de Institutul Memoriei Naţionale din Polonia, în colaborare cu Arhivele Naţionale din Bucureşti), cu participarea din România a prof. Dorin Dobrincu de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, co-autor al volumului. Acest prim eveniment va fi urmat de vernisajul expoziţiei de fotografie Patru oraşe: Chişinău-Liov-Bucureşti-Cracovia. Fotografii din arhiva arh. Tadeusz Gaydamowicz. Expoziţia, pregătită în colaborare cu Casa Polonezilor de Pretutindeni de la Cracovia, este dedicată arhitectului Tadeusz Gaydamowicz, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai comunităţii polonezilor refugiaţi în România.

Manifestările varşoviene vor fi urmate, în data de 25 noiembrie, de o a doua lansare a volumului Refugiaţii polonezi în România 1939-1945. Documente din Arhivele Naţionale ale României, care va avea loc la Institutul de Istorie al Universităţii „Marie Curie-Skłodowska” din Lublin, de asemenea, în prezenţa istoricului român.

La manifestări sunt invitați istorici și specialiști în tematica prezentată, membri ai comunității românești din Polonia, dar și foști refugiați polonezi în România, informeaza ICR Varsovia.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

606 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version