Expoziţia "Corneliu Baba. Desemnurile unui pictor" va fi vernisată marţi la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) şi va fi deschisă până pe 11 martie anul viitor, informează Agerpres. Expoziţia cuprinde o sută treizeci de lucrări de grafică din colecţia soţiei artistului, Constanţa Baba, realizate în diferite tehnici (creion, tuş, baiţ, acuarelă, tempera şi pastel).

Expuse în premieră, lucrările sunt reprezentative pentru creaţia unuia dintre cei mai importanţi pictori români moderni. Expoziţia este structurată în jurul unor teme recurente în arta lui Corneliu Baba, dintre care se remarcă seriile de portrete ale unor personalităţi de seamă din cultura românească ("Mihail Sadoveanu", 1951 şi "Tudor Arghezi", 1960), ale soţiei sale ("Soţia artistului", 1957) şi autoportretele artistului ("Autoportret", 1984).

Complexitatea psihologică a personajelor, care transpare dincolo de marginile desenului, este o dovadă a faptului că autorul a fost un subtil cunoscător al sufletului uman, un maestru al genului. Maniera de realizare a portretelor este asemănătoare tablourilor lui Rembrandt, prin folosirea frecventă a clarobscurului şi a compoziţiilor somptuoase ("Pieta", 1983 şi "Pieta-studiu pentru Golgota", 1982).

Corneliu Baba a desenat şi peisaje care evocă spaţii culturale cu rezonanţă, dar şi compoziţii dramatice (ciclurile "Spaima" şi "Regele nebun"). Ilustrând teme obsesive, lucrările au puternice accente expresioniste şi pot fi considerate o meditaţie metaforică asupra condiţiei umane.

Corneliu Baba (1906 - 1997) a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi ale Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l drept profesor pe Nicolae Tonitza. Ulterior, a îmbrăţişat o bogată carieră academică la catedra de Pictură a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, unde a format multe generaţii de artişti.