În perioada 26-27 noiembrie, Ioana Nicolaie va participa la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Stockholm, pentru a-şi prezenta volumul de proză lirică Cerul din burtă (2005), apărut în limba suedeză în 2013, la editura 10tal Bok, în traducerea lui Inger Johansson. Volumul a fost lansat anul trecut în cadrul Târgului de Carte Bok&Bibliotek de la Göteborg, unde România a fost invitată de onoare, şi s-a bucurat de recenzii favorabile. Cu această ocazie vor fi prezentate, de asemenea, traduceri încă nepublicate din cel mai recent volum de versuri al Ioanei Nicolaie, Autoimun (2013), realizate de aceeaşi reputată traducătoare.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, participarea Ioanei Nicolaie la festival este susţinută de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi va cuprinde trei evenimente: o lectură la Biblioteca Municipală Stockholm în 26 noiembrie, la ora 13.00, o discuţie cu traducătoarea Inger Johansson pe scena teatrului Lederman, în seara aceleiaşi zile, şi o lectură la principalul eveniment din festival, care va avea loc pe 27 noiembrie la teatrul Södra. Deschiderea festivalului va avea loc pe 25 noiembrie, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, partener al festivalului începând din 2011.

Festivalul Internaţional de Poezie de la Stockholm este cel mai prestigios dintre festivalurile de poezie din Suedia şi este organizat anual de revista literară 10-tal. Ediţia din acest an are ca invitaţi autori din Coreea de Sud, Danemarca, Maroc, Norvegia, Polonia, România, Statele Unite ale Americii şi Ucraina. Aceasta este a doua oară când poeta Ioana Nicolaie este invitată să participe la festival.

Ioana Nicolaie este autoarea a opt volume de poezie, proză şi literatură pentru copii. Scrierile sale au fost incluse în nouă volume colective româneşti (Ferestre ’98, 40238 Teşcani, Cartea cu Bunici etc.) şi în numeroase reviste şi antologii străine (Poesie 2003: Roumanie, territoire d’Orphee, New European Poets, The Vanishing Point That Whistles: An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.), publicate în Anglia, Austria, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Polonia, Statele Unite ale Americii şi Suedia. Este de asemenea una dintre primele autoare din România care abordează tema natalităţii.