Miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 19.30 la Galeria AnnArt are loc vernisajul expoziţiei de sculptură Virgil Scripcariu: Supermam. Expoziţia marchează începutul colaborării dintre artist şi galerie şi reuneşte cea mai recentă serie de sculpturi – 11 lucrări în bronz şi una în lemn – alături de o serie de desene în peniţă, lucrate în 2014 şi expuse în premieră la AnnArt.

Virgil Scripcariu, Maternitate, 2014, bronzFoto: AnnArt Gallery

La eveniment participă, cu un cuvânt de deschidere, prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, expoziția de la AnnArt ilustrează capacitatea artistului de a construi personaje şi volume iconice, consacrate de lucrările sale de for public, devenite repere în peisajul urban bucureştean. Între acestea, Maternitatea cu fântână aflată în faţa Bisericii Anglicane sau, în apropiere, Arca lui Noe în scuarul verde de la Cărtureşti, iniţial expusă în curtea Muzeului Regal de Artă Bruxelles. De asemenea, o variantă a sulpturii Maternitate se află la Hilltown House, Irlanda.

Coerentă la nivel formal şi de semnificaţii, seria Supermam ilustrează şi o etapă de maturitate a căutărilor artistului, prezentând noi personaje şi ansambluri sculpturale cu accesorii ludice şi formule compoziționale diverse.

Fiinţele Supermam emană multă energie vitală şi sensibilitate, care declanșează aceleaşi stări în cel ce le priveşte, printr-o afinitate, un transfer specific ce se produce între artă şi publicul său. Purtătoare de mesaje profunde, sculptura lui Scripcariu vorbeşte despre potenţialităţi, despre potenţialul creator şi făuritor cuprins în om, fie el bărbat sau femeie, despre potenţialul vizualului şi despre cel al materialului. Despre posibilităţile infinite cuibărite în chipul rotund al lui Adam şi în pântecele rotund al mamei, despre viața plină de mister către care se înalţă şi se întinde plin de curaj, copilul. (Diana Ursan, curator AnnArt Gallery)

Virgil Scripcariu, Supermam 2014, bronz

Virgil Scripcariu, Supermam 2014, bronz

Foto: AnnArt Gallery

Virgil Scripcariu (n. 1974, Vatra Dornei) este unul dintre cei mai originali şi promiţători sculptori români contemporani. A studiat sculptura la UNA Bucureşti între 1998 și 2005, clasa prof. Vasile Gorduz, a fost bursier Theodor Aman în 2003, al UAP în 2005 şi finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima în 2004. Scripcariu a expus memorabil – prototipul obiectului de design Bubico – la Bienala de arhitectură de la Veneţia în 2008, unde a şi contribuit la conceptul și structura Pavilionului României. Artistul a participat la numeroase expoziţii în ţară: Romanian Design Week în 2013, personala de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia din 2012, expoziţia de grup Lemn.ro de la MNAC în 2010, şi de pe plan internaţional, în Israel, Belgia, Japonia, etc.

Recent, lucrarea sa Eurotrophy a făcut parte din proiectul expoziţional prezentat la ViennaFair, în cadrul secţiunii Dialog: New Energies.

Trăieşte şi lucrează în satul Piscu, lângă Bucureşti, România, unde este implicat în programe de educație prin artă pentru adulţi şi copii.

Proiectul expoziţional beneficiază de sprijinul Ministerului Culturii.

Expoziţia este deschisă până în 16 ianuarie 2015 şi poate fi vizitată de luni până sâmbătă, între orele 11 şi 19, cu intrare liberă.