​Doi regi legendari au construit intre 1866 si 1927 Romania moderna. Carol I era extrem de inteligent si autoritar, dar si extraordinar de econom, in timp ce Ferdinand era mai bland, iubea enorm florile si a murit din cauza unei boli care l-a chinuit in ultimii ani ai vietii. Povestea acestor suverani este spusa prin obiecte, fotografii si extrase din presa vremii la Muzeul National de Istorie a Romaniei unde s-a deschis o ampla expozitie.

Expozitia e deschisa pana in primavara lui 2015Foto: Hotnews

Regele a murit, Traiasca Regele! este un titlu neasteptat pentru o expozitie care e dominata de optimism si semne de progres, si in niciun caz de moarte. Sintagma, aparuta prima oara in Franta in secolul XV vrea sa arate insa continuitatea monarhie: chiar si dupa moartea lui Carol I, ce parea de neinlocuit, a aparut un suveran (Ferdinand) care a gestionat foarte bine momentele grele prin care a trecut tara.

Principatele dunarene erau inapoiate in 1866, iar regele Carol I a intrat discret in tara, dar si in istoria noastra, deghizat in negustor si cu un pasaport elvetian. "Venirea lui Carol I a fost o sansa uriasa pentru tara noastra. Carol I era in 1866 un tanar cu un curaj nebunesc fiindca a acceptat sa conduca o tara aflata la marginea Europei si vasala a Imperiul otoman", a spus directorul Muzeului National de Istorie, Ernest-Oberlander-Tarnoveanu, la vernisajul expozitiei.

"Ii datoram si in prezent multe lui Carol I fiindca a reusit sa echilibreze societatea romaneasca mai ales ca si in secolul XIX politicienii romani erau cum ii stim acum: plini de pasiuni, de intrigi de ura. Carol I a echilibrat clasa politica si a reusit sa indrepte statul roman in directia corecta, creand institutiile moderne. Dupa 48 de ani de domnie, Romania lasata de Carol I nu semana deloc cu cea pe care o luase in primire", spune directorul MNIR.

Carol I a murit in 1914, iar la expozitie pot fi vazute si doua obeicte pe care primul Rege al tarii le-a avut la capatai in ziua in care s-a stins: un sfesnic si un ceas. Ambele au fost oferite pentru a fi expuse de un colectionar privat care a tinut sa ramana anonim. Din timpul lui Carol I sunt si decoratii primite de acesta de peste tot din lume, chiar si din Brazilia, dar si un tablou al artistului austriac Gustav Klimt primit de rege la aniversarea a 25 de ani de domnie.

Obiectele spun multe despre Carol I, printre altele si faptul ca era extrem de econom, daca nu chiar zgarcit. Nu e de mirare ca un rege care prefera ca cele 14 costume sa-i fie reparate iar si iar, pentru a le mai purta, scria pe foi nu doar de la stanga la dreapta, ci si de sus in jos, pentru a face economie. Astfel de scrisori sunt expuse la expozitia dedicata implinirii a 100 de ani de la moartea lui Carol I si venirea pe tron a lui Ferdinand.

Ferdinand "Intregitorul" a urcat pe tron in 1914 si lupta interioara cu el insusi a fost dura fiindca a trebuit sa declare razboi Germaniei, tara sa de bastina. Apoi, la jumatatea lui 1918, totul parea pierdut pentru tara noastra, dar lucrurile si-au revenit miraculos si s-a izbutit Marea Unire. Ferdinand nu era atat de dur precum Carol I, iubea enorm florile, fuma mult si a trait o mare drama fiindca a fost excomunicat de Biserica Catolica pe motiv ca si-a botezat copii la ortodoxie. Statul Roman a reusit sa obtina la Vatican in 1926 anularea excomunicarii, dar Ferdinand I a murit in 1927 din cauza unui cancer care l-a chinuit in ultimii ani.

A fost foarte greu sa se gaseasca un echilibru in expozitie fiindca Regele Carol I a domnit 48 de ani, iar Ferdinand, numai 13. Carol I a avut timp sa faca mai multe schimbari, insa perioada fiind una indepartata, cele mai multe obiecte si documente s-au pierdut. Ferdinand I a domnit 13 ani, din care patru au fost de razboi, iar restul noua au fost ani in care Romania Mare s-a dezvoltat uluitor. In plus, mai multe obiecte au supravietuit din aceea perioada, in expozitie fiind prezentate si obiecte personale ale Regelui: o tabachera si o cravasa.

"Din punct de vedere al exponatelor, cele care au apartinut lui Carol I sunt mai multe si e si normal sa fie asa, dar am incercat sa compensam venind cu informatia de langa vitrine", explica Cornel Ilie, curator al expozitiei.

O sectiune arata in cateva obiecte originale, machete si mai ales texte publicitare ale vremii schimbarile economice petrecute dupa 1866. Tara s-a industrializat puternic si Carol I a avut o influenta in constructia retelei de cai ferate care nu a falimentat statul cum s-a intamplat in alte tari din Europa, Romania avand resurse sa plateasca pentru constructia infrastructurii (in special cu grau care ajungea in Europa de Vest). La mica sectiune economica un exponat inedit este o halba de acum 145 de ani.

O parte importanta a expozitiei este rezervata celor mai semnificative evenimente ale istoriei noastre moderne, petrecute intre anii 1866 - 1927: Constitutia din 1866, obtinerea Independentei, proclamarea regatului, Expozitia Nationala din 1906, Al Doilea Razboi Balcanic (in timpul lui Carol I), Primul Razboi Mondial, Marea Unire, Incoronarea de la Alba Iulia, Constitutia din 1923 (in timpul lui Ferdinand).

Un segment cu adevarat spectaculos al expozitiei este cel dedicat recunoasterii internationale, unde sunt prezentate o parte dintre ordinele straine primite de Carol si Ferdinand, din intreaga lume (din Rusia si Austro-Ungaria, pana in Brazila si Peru, din Suedia si Olanda, pana in Japonia si Hawaii).

Expozitia este organizata sub patronajul Ministerului Culturii, in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National Peles si Muzeul National Cotroceni.

Expozitia Regele a murit! Traiasca Regele! este deschisa pana la 1 martie 2015 si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica, in intervalul orar 9.00 - 17.00.