Sâmbătă, 29 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „In Memoriam Johnny Răducanu“, sustinut de Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić si Sorin Romanescu. Evenimentul se desfăsoară la Sala ARCUB din Str. Batiste nr. 14, de la ora 20:00.

In memoriam Johnny RaducanuFoto: ArCuB

Muzician complex, Nicolas Simion este un compozitor, aranjor și band leader apreciat. În creațiile sale se întrepătrund în mod remarcabil sugestii folclorice cu elemente ale jazzului modern și muzicii contemporane. Laureat al premiului „Theodor Körner Förderpreis“ (1995), acordat de Ministerul Culturii din Austria pentru baletul „The Unfinished Square", artistul este recunoscut pentru succesul de care s-au bucurat piesele pentru cvartet de saxofoane sau cvintetul de alămuri „Vergangene Zeiten“, precum și „Canzoniere Sacrale", comandă ORF (Radio Austria) pentru Festivalul „Zeit Ton Musik“ din 1999, o lucrare amplă pe teme religioase, pentru orchestra, cor și combo de jazz, pe care a cântat-o cu Filarmonicile din Iași, București (Radio), Brașov, Timișoara și Arad. Nicolas Simion este poate unul din cei mai potriviți muzicieni pentru programele „Classic Meets Jazz".

Cunoscut chitarist, improvizator, compozitor și sound designer, Sorin Romanescu este un muzician de jazz, care activează însă în domenii muzicale colaterale, precum muzica contemporană sau muzica pentru dans contemporan. De-a lungul carierei sale, artistul a abordat mai multe genuri muzicale precum rock, blues sau folk, dar a realizat și muzică pentru spectacole de dans contemporan și film. Printre aparițiile discografie ale artistului se numără: „Țara te vrea prost“(1995) – cu Sarmalele Reci; „Pe vale“ (2002) – cu Maria Răducanu și Vlaicu Golcea; „Being Green“ (2009) – cu Ruxandra Zamfir și Mircea Tiberian; „Live in Bucharest“ (2011) – cu Cristian Soleanu, Vlaicu Golcea și Vlad Popescu; „Colinde și Povești de Crăciun“ – cu Luiza Zan.

Născut în Zagreb, Croația, Levačić este un baterist autodidact, care a început să cânte jazz încă din copilărie. Din 1989, artistul a activat în Germania, iar din 1996 a scos albume și a cântat alături de peste 120 de artiști și orchestre, cum sunt: Gramelot Ensemble, Matija Dedić, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Greg Cohen, Thomas Clausen, Simone Zanchini, WDR Big Band, Ferenz Snetbergeretc. Majoriatea albumelor lansate de muzician a câștigat atât premii locale, cât și internaționale.

Concertul din 29 noiembrie, de la Sala ARCUB, este susținut în amintirea unei figuri emblematice a jazzului românesc, Johnny Răducanu, a cărui muzică a fost ascultată cu plăcere de un public numeros. Prin atitudinea şi prin felul lui de a fi, prin dragostea şi pasiunea lui pentru muzică, artistul a inspirat mulţi tineri muzicieni, fani de jazz etc. Johnny Răducanu a murit în data de 19 septembrie 2011 în locuința sa din str. Oltarului din București.

În cadrul recitalurilor Jazzaj, pe scena Sălii ARCUB, au fost prezenți artiști renumiți ai jazzului, precum Maria Răducanu și Krister Jonsson, Vali Răcilă și Balkanamera Jazz Quartet, trupa Arifa, Rareş Totu, A.G. Weinberger și Ozana Barabancea.

Concertul va fi precedat de „Gypsy Blues“, un concept muzical realizat de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia (bas) și Tudy Zaharia (tobe), programat pentru 1 noiembrie.

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) sau online pe bilete.arcub.ro.

Preţuri: 45 lei (Categoria I) și 35 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.