Luni, 27 octombrie, Casa de Producţie a Televiziunii Române vă invită să urmăriţi un spectacol-eveniment: „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, în regia artistică a maestrului Yuri Kordonsky, un spectacol realizat în coproducţie cu Teatrul L.S. Bulandra.

Unchiul Vanea Foto: TVR 2

Spectacolul montat în această vară în studiourile TVR va fi difuzat în premieră luni, 27 octombrie, în două părţi – de la ora 20.10 (partea I) şi de la ora 23.10 (partea a II-a), la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro. Scenografia este semnată de Elena Dmitrakova, iar traducerea este realizată de Moni Ghelerter şi de Radu Teculescu.

Telespectatorii vor intra, de această dată, în viaţa unui „grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili, pe care destinul i-a izolat pe o insulă - o izolare nu prin imensitatea apei, ci printr-o cumplită claustrare, realizată prin toate formele posibile”, după cum însuşi regizorul descrie universul piesei cehoviene.

Cine sunt ei? Alexandr Vladimirovici Serebreakov – profesor universitar alfat la pensie (interpretat de Victor REBENGIUC), Elena Andreevna – soţia lui (Ana Ioana MACARIA), Marina – dădaca bătrână (Mariana MIHUŢ), Maria Vasilievna Voiniţkaia – văduvă de consilier, mama primei soţii a profesorului (Coca BLOOS), Ivan Petrovici Voiniţki (Unchiul Vanea), fiul ei (Horaţiu MĂLĂELE), Sofia Alexandrovna (Sonia), fiica lui din prima căsătorie (Andreea BIBIRI), Mihail Lvovici Astrov – medic (Cornel SCRIPCARU), Ilia Ilici Teleghin – proprietar scăpătat (Ionel MIHĂILESCU), un argat (DEMETER András).

„Suntem într-un dialog cu piesa, indiferent de limbajul în care e scrisă. Întrebările noastre sunt: cine suntem noi, de ce trăim, ce e timpul? Ce este bătrâneţea? Şi acestea sunt mult mai complicate şi mai grele decât „hai să facem un cadru”. Dacă ştii ce e important, atunci cadrul vine de la sine. Vine de la sine şi zice „filmează-mă, aici se întâmplă ceva foarte important”. Dar trebuie să ştii ce e important. Pentru mine nu este importantă traducerea într-un alt limbaj, într-un alt mediu. Ci cum această piesă, şi noi, ne-am schimbat în treisprezece ani”, spune regizorul Yuri Kordonsky.

În 2014 se împlinesc 115 ani de la premiera la Moscova a spectacolului „Unchiul Vanea”, în regia lui V.I. Nemirovici-Dancenko şi a lui Constantin S. Stanislavski (26 octombrie 1899). Anul acesta marchează şi 13 ani de la premiera spectacolului pus în scenă de către regizorul Yuri Kordonsky pe scena Teatrului Bulandra (12-13 mai 2001), din formula distribuţiei de atunci făcând parte şi regretata actriţă Irina Petrescu.

„Se doreşte a fi un fel de declaraţie de intenţie, un fel de arătare a unui drum, încontro ne îndreptăm atunci când facem selecţia acelor spectacole care sunt în repertoriile teatrelor şi pe care le considerăm ca un fel de categoricus imperativus necesar a fi preluate, a dobândi prin noi, prin Televiziunea Română, cum îmi place mie să cred, un paşaport către eternitate.” (Demeter András, Coordonator cu atribuţii de Director al Casei de Producţie TVR)

Iubitorii de teatru pot urmări un reportaj special despre această producţie-eveniment în ediţia de sâmbăta, 27 octombrie, a emisiunii „Arte, carte şi capricii” (difuzată de la ora 19.00, la TVR 2, TVR HD şi pe TVRplus.ro).