De ziua Majestatii Sale Regelui Mihai I, pianista Alexandra Dariescu si orchestra Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, concerteaza pe scena Ateneului Roman intr-un eveniment de exceptie, pentru sustinerea programului "Tinere Talente". Evenimentul ce va avea loc pe 25 octombrie, se afla la cea de a VII-a editie si are loc in prezenta Familiei Regale a Romaniei.

Programul muzical al serii include concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră, op.23 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Desemnată de revista Forbes ca membră a generaţiei “30 sub 30”, Alexandra Dariescu este considerată o excepţională ambasadoare a muzicii clasice. Ea este câştigătoarea premiului “Woman of the Future” şi prima pianistă de origine română care a susţinut un concert pe scena londoneză Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale.

“Mă reîntorc cu drag acasă, cu bucuria şi emoţia de a cânta pentru prima oară pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Tinerelor Talente a Fundaţiei Principesa Margareta a României şi dirijorul Tiberiu Soare. Sunt onorată să concertez pentru o cauză nobilă şi frumoasă, alături de aceşti tineri talentaţi, să îi susţin şi să împărtăşesc cu ei pe scenă şi în masterclass din ceea ce am învăţat de-a lungul celor 20 de ani de carieră artistică”, a declarat Alexandra Dariescu.

Orchestra de la Concertul Regal a fost fondată la începutul anului 2014 la inițiativa Fundației Principesa Margareta a României, rolul principal în selecţia şi pregătirea acesteia avându-l maestrul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai valoroşi şi cunoscuţi dirijori din tânăra generaţie.

“Constituirea unei noi orchestre trebuie considerată întotdeauna un lucru extraordinar, mai ales dacă acea orchestră este formată din muzicieni tineri. Simt, cumva, că ne asigurăm din timp de continuitatea unei superbe tradiţii muzicale româneşti”, a declarat Tiberiu Soare, dirijor Principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Scopul înfiinţării orchestrei Fundaţiei Principesa Margareta a României este de a oferi posibilitatea tinerilor români să ia contact cu stilul de lucru şi repertoriul abordat la nivelul unei orchestre profesioniste şi de a interacţiona cu muzicieni consacraţi. De asemenea, iniţiativa are obiectivul de a-i promova pe cei mai talentaţi tineri muzicieni în faţa publicului român.

În debutul Concertului Regal, trei „Tinere Talente” – soprana Diana Alexe, mezzosoprana Cosmina Stancu şi tenorul George Vîrban – vor urca pe scena Ateneului Român pentru a interpreta arii din opere cunoscute precum “La Traviata”, “Carmen” şi „Linda di Chamounix".

Fondurile strânse la ediţia din acest an a concertului vor sprijini programul naţional „Tinere Talente” – ediţia 2015.

Cei mai promiţători tineri artişti români din domeniul muzicii clasice şi al artelor plastice, aflaţi la început de carieră şi în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare, vor primi burse de studiu, mentorat şi oportunităţi de promovare. În ultimii ani, peste 170 de tineri artişti plastici şi muzicieni au reuşit performanţe extraordinare cu susţinerea Fundaţiei.

Radio România Muzical va transmite evenimentul, în direct, de la orele 18.