În perioada 19 octombrie - 19 decembrie 2014 se va desfăşura expoziţia personală „I can see no Revolution”, semnată de Nicolae Comănescu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani la ora actuală. Expoziţia va fi găzduită de Galeria Petra Nostheide-Eÿcke din Düsseldorf, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Berlin.

Expozitia "I can see no Revolution" de Nicolae ComanescuFoto: Afis

Vor fi prezentate rezultatele unui performance realizat de artist în perioada 1-19 octombrie, care constă în pictarea pereţilor galeriei. Acest „site-specific art” va îngloba şi lucrări mai vechi ale lui Nicoale Comănescu. Picturile sale abordează tema revoluţiei, care constituie un subiect extrem de actual. Artistul accentuează faptul că revoluţiile se repetă, urmează aceaşi structură, acelaşi model. Lucrările lui Comănescu determină spectatorul să se confrunte cu o realitate complexă care înglobează diverse apsecte: pericol şi speranţă, frumuseţe şi spaimă.

Vernisajul se va desfăşura în prezenţa artistului pe data de 19 octombrie 2014. Deschiderea expoziţiei va fi făcută de Prof. Dr. Bernhard Serexhe - istoric de artă, curator principal al Muzeului Media, ZKM Karlsruhe – care va prezenta activitatea lui Nicolae Comănescu şi mediul artistic din Bucureşti. Pe data de 24 octombrie, de la orele 18.00, va avea loc o conferinţă în cadrul căreia artistul va dialoga cu Dr. Claudia Schulz pe marginea temei abordate. Expoziţia va fi însoţită de un catalog, care cuprinde un studiu scris de Prof. Dr. Bernhard Serexhe.

Galeria Petra Nostheide-Eÿcke este una dintre cele mai importante galerii din Düsseldorf. Activitatea acesteia este specializată pe pictură, sculptură, instalaţie şi artă video, galeria promovând artişti contemporani internaţionali din generaţia tânără şi de mijloc, cu o

prezenţă semnificativă în viaţa culturală din Düsseldorf.

Nicolae Comănescu a absolvit Universitatea de arte plastice din Bucureşti, fiind fondator al grupului neo-dada Rostopasca. O expoziţie monografică dedicată operelei sale a fost orgnizată la MNAC Bucureşti. De asemenea, lucrările sale au fost incluse în numeroase expoziţii personale şi colective în Germania, Italia şi Austria. În anul 2012 a fost bursier al oraşului Düsseldorf.

Televiziunea Arte TV a realizat anul acesta un documentar despre Bucuresti, în cadrul căruia Nicolae Comănescu se numără printre protagonişti. Ruxandra Balaci, directorul artistic al MNAC Bucureşti, îl consideră unul dintre cei mai importanţi trei artişti ai scenei artistice contemporane din Romania.