Festivalul International "Sergiu Celibidache", editia a-II-a, nu va mai avea loc, anunta organizatorul evenimentului, Serge Ioan Celibidache, fiul celebrului dirijor precizand ca interzice folosirea numelui tatalui sau de catre institutiile statului roman, relateaza Agerpres.

Afisul Festivalului Celibidache editia I, 2012Foto: www.fundatia-celibidache.com/

"Programat pentru octombrie 2014, am luat decizia de a nu mai organiza editia a II-a a acestui eveniment. Motivul principal il reprezinta indiferenta Statului roman atunci cand vine vorba de onorarea valorilor Romaniei. De aceea, pentru cea de a doua editie am luat decizia de a nu mai sta cu mana intinsa la Stat si de a opri acest eveniment", precizeaza Serge Celibidache intr-un comunicat.

In cadrul festivalului era prevazut si Concursul International de Dirijat Sergiu Celibidache.

Serge Celibidache spune ca, "in afara de laude generoase, oferite punctual, si promisiuni de prisos, nimic nu s-a concretizat mai departe".

"Ne-am adresat tuturor ministrilor pe care i-am avut, chiar si domnului prim-ministru. Este clar ca tot ce inseamna cultura in Romania nu este o prioritate pentru tara si cu atat mai putin pentru cei care o conduc. (...) Ministrii de Cultura care s-au perindat pe la conducerea institutiei, ministrul Educatiei cu care am fost in discutii, ministrii de la Turism, Cabinetul prim-ministrului nu au inteles sau nu vor sa inteleaga ce au reprezentat Celibidache sau Brancusi, Eliade si multe alte figuri internationale pentru Romania si romani", sustine Celibidache.

Acesta subliniaza ca indiferenta si promisiunile neonorate l-au determinat sa anunte interzicerea folosirii numelui tatalui sau de catre institutiile statului roman.

"Consecinta indiferentei, promisiunilor neonorate, nerusinarii anumitor oameni politici, ma determina sa interzic folosirea numelui si imaginii tatalui meu de catre orice institutie de Stat a Romaniei. Consider ca s-a comis o crima culturala, precum s-a mai comis si in cazul altor personalitati, asadar sunt nevoit sa iau aceasta masura", mai spune fiul marelui dirijor.

Fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor a declarat pentru Agerpres ca in acest an nu a depus nimeni vreo solicitare de finantare pentru acest eveniment.

"In acest an, nimeni nu a depus nicio solicitare. La mine sigur nu a ajuns", a spus Kelemen Hunor.