După ce fost scena de derulare a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România (20-27 septembrie), Sala Radio se pregăteşte pentru deschiderea oficială a noii stagiuni, 2014-2015. Invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, partituri devenite „hit-uri” ale muzicii clasice, dar şi lucrări în primă audiţie, muzică simfonică sau de cameră, alături de jazz, tango, pop, muzică populară etc., o largă paletă de evenimente este pregătită pentru cele nouă luni de stagiune şi de muzică bună, informeaza Orchestrele si Corurile Radio Romania.

Violonistul Razvan StoicaFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Cele două ansambluri ale instituţiei dedicate muzicii clasice vor fi primele aliniate la „startul” noii stagiuni: Orchestra de Cameră Radio îşi deschide stagiunea miercuri, 8 octombrie, alături de Corul Academic Radio, iar vineri, 17 octombrie va fi rândul Orchestrei Naţionale Radio să invite iubitorii de muzică la un eveniment special.

Pentru o astfel de ocazie, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO vă propune miercuri, 8 octombrie (19.00) o întâlnire specială cu violonistul multipremiat internaţional RĂZVAN STOICA, deţinător al premiului I la EURORADIO New Talent Competition (Slovacia, 2013), considerat unul dintre cei mai mari tineri violonişti europeni. Artistul are privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius din 1729. Fie ca solist invitat sau membru al Duo-ului Stoica (alături de pianista Andreea Stoica, sora sa), Răzvan a cântat pe unele dintre cele mai celebre scene muzicale ale Europei: Royal Concertgebouw Amsterdam, Théâtre des Champs-Elysées - Paris, Teatro Carlo Felice - Genova, Palacio de Festivales Santander, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, Musikverein Viena etc.

Concertul se derulează sub bagheta dirijorului german GERD SCHALLER, care se bucură de o activitate foarte bogată la pupitrul celor mai cunoscute orchestre germane şi are un repertoriu impresionant (peste 100 de simfonii, peste 50 de titluri de operă şi balet, numeroase lucrări concertante).

În programul serii veţi asculta Concertul în re major pentru vioară şi orchestră semnat de Beethoven şi Misa nr. 5 în la bemol major, creaţie a lui Schubert.

În cea de-a doua parte a concertului, alături de Orchestra de Cameră Radio şi de Corul Academic Radio (dirijor: DAN MIHAI GOIA), Misa lui Schubert va fi interpretată de patru artişti lirici apreciaţi pe scenele din ţară şi din străinătate: PAULA IANCIC – soprană, IULIA MERCA – mezzosoprană, TIBERIUS SIMU - tenor şi ARPAD SANDOR – bas.

După absolvirea cursurilor de dirijat orchestră la Musikhochschule din Würzburg în 1993, GERD SCHALLER s-a îndreptat spre genul liric fiind angajat la Staatsoper Hanovra. În 1998 a devenit prim-dirijor la Staatstheater Braunschweig, iar în perioada 2003 – 2006 a ocupat o importantă funcţie de conducere la Teatrul de Operă din Magdeburg.

Repertoriul său se desfăşoară în perimetrul muzicii de operă italiene şi germane, dirijează frecvent simfoniile de G. Mahler, A. Bruckner, L. van Beethoven, P. I. Ceaikovski, iar marile creaţii din patrimoniul francez, semnate de H. Berlioz, M. Ravel, Cl. Debussy constituie un alt „centru de greutate” al preferinţelor sale. Gerd Schaller este preocupat şi de îmbogăţirea repertoriului cu prime audiţii de muzică contemporană. A realizat multe premiere germane ale unor creaţii contemporane, fiind şi iniţiatorul unui festival intitulat „Neasculate încă - muzică nouă – Magdeburg”.

După absolvirea Liceului de Muzică „George Enescu” - Bucureşti, RĂZVAN STOICA a urmat cursurile Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda). Răzvan Stoica a participat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, fiind câştigătorul a peste 24 de premii printre care Concursul Perosi (Tortona), olimpiadele de muzică (vioară) din România şi Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). Fiind laureat cu premiul I în cadrul Strad Prize – Salzburg, 2009, i-a fost oferită posibilitatea de a cânta pe o vioară Stradivarius, datând din anul 1729. Concomitent cu activitatea concertistică, Răzvan Stoica realizează numeroase înregistrări pentru diferite posturi de radio şi televiziune şi fixează pe CD proiecte muzicale foarte apreciate de criticii de specialitate şi de public.

Tânăra soprană PAULA IANCIC, o apariţie evidenţiată deja pe scena lirică din România, este studentă a Academiei de muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, la clasa conf. univ. dr. Marius Vlad Budoiu. Remarcată de timpuriu, soprana Paula Iancic a fost solicitată atât pentru proiecte lirice, cât şi pentru cele vocal-simfonice.

A făcut parte din distribuţiile mai multor producţii ale Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. A fost invitată la Festivalul de Operă şi Operetă de la Timişoara, 2010, la concertul de Crăciun „Stele de lângă tine”, alături de tenorul Hector Lopez şi baritonul Florin Estefan - Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, 2013, la concertul de Anul Nou – Filarmonica Târgu Mureş, 2014.

Solistă a Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, IULIA MERCA a participat la cursuri de măiestrie susţinute de solişti şi profesori de renume: Anthony Spiry în Schwetzinger, Germania – 2004, Sona Ghazarian în Viena, Austria – 2004, Mariana Nicolesco în Brăila, România – 2002 şi 2004, Ionel Pantea în Bucureşti, România – 2001. Tânăra artistă lirică a beneficiat de o bursă Erasmus la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneţia. Cu un repertoriu bogat ce cuprinde peste 25 de roluri importante din creaţiile lirice şi tot atâtea partituri din creaţiile vocal-simfonice, Iulia Merca a fost prezentă pe scene din România - Cluj-Napoca, Bucureşti, Brăila, etc., dar şi pe scene din Spania, Austria, Italia, Germania, Japonia, Franţa, Cehia, SUA ş.a.

După absolvirea cursurilor de master în Cluj-Napoca, TIBERIUS SIMU a fost admis la Academia Teatrului La Scala din Milano unde a avut şansa de a lucra cu Luigi Alva, Leyla Gencer şi Luciana Serra şi a participat la cursurile de măiestrie ale lui Renato Bruson şi Mirella Freni.

Tânărul tenor Tiberius Simu a debutat pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca în rolul Alfredo Germont din „La Traviata” de Verdi, acest rol fiind cel care îi va marca şi debutul internaţional la Opera din Leizpig. În 2006 a cântat rolul Almaviva în versiunea scenică a lui J.P. Ponnelle a operei „Bărbierul din Sevilla” la Teatrul Arcimboldi şi a debutat în rolul Aceste din opera „Ascanio in Alba” de W.A. Mozart la Scala din Milano. Tânărul tenor Tiberius Simu a făcut parte din distribuţia spectacolului „Il mundo della luna” de Joseph Haydn, care a avut premiera în 2013 la Teatrul Arriaga, din Bilbao.

În martie 2014, la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Tiberius Simu a semnat regia spectacolului „Văduva veselă” de Franz Lehar, un eveniment apreciat atât de public cât şi de critica de specialitate.

Basul ÁRPÁD SÁNDOR este solist al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, solicitat în permanenţă să colaboreze şi cu alte scene lirice şi de concert atât din ţară cât şi din străinătate.

Calităţile vocii sale de bas au determinat invitarea sa în spectacolele Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Bucureşti, pe toate scenele din Ungaria - Opera din Budapesta, Teatrului Naţional Ungar din Miskolc, Esztergom, Gyula, Eger, Nyirbator, la Opera Naţională Kosice, Slovacia etc. Árpád Sándor fost aplaudat în turneele efectuate în: Ungaria, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Elveţia, Franţa.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.