In zilele de 03 şi 04 octombrie va avea loc, la Centrul Cultural Aurel Stroe din Buşteni, cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional „Aurel Stroe”, eveniment organizat în parteneriat de Filarmonica Banatul din Timişoara şi Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, prin Proiectul Cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Festivalul este un omagiu adus compozitorului Aurel Stroe de la a carui trecere la cele vesnice se implinesc sase ani, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Potrivit organizatorilor, programul festivalului va fi următorul:

Vineri, 03 octombrie, la orele 18.00 va avea loc lansarea volumului „Incomensurabilitatea în Opera – trilogie de Aurel Stroe” – autor Ana Szilágyi (compozitor, muzicolog, fostă studentă a maestrului). La eveniment vor fi invitaţi Vladimir Deveselu (tenor) şi Andrei Dorobanţu (fizician), urmată de un dublu recital muzical susţinut de Maria Petcu Catrina – soprană şi Liliana Iacobescu la pian şi Luigi Manta cu un recital de pian.

Sâmbătă, 04 octombrie la orele 19.00, va avea loc dezvelirea bustului lui Aurel Stroe în spaţiul expoziţional din holul central al Centrului Cultural „Aurel Stroe”. Lucrarea a fost realizată în ipsos şi donată, prin generozitatea sa, de sculptorul Nicolae Lupu, ea fiind, de fapt, macheta bustului pe care ni l-am dori turnat în bronz şi amplasat în curtea instituţiei, dacă se vor găsi mijloacele financiare necesare.

După ceremonialul amintit, pe scena centrului cultural, va avea loc partea a III-a – Eumenidele din opera- trilogie Orestia, compoziţie a lui Aurel Stroe, după tragedia cu acelaşi nume a lui Eschil, în interpretarea unui grup de artişti ai Filarmonicii Banatul din Timişoara sub bagheta lui Cezar Verlan şi cu participarea extraordinară a saxofonistului francez Daniel Kientzy. In 2010, pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” a avut loc, în premieră naţională, partea a II-a a operei – Coeforele, se mentioneaza in comunicat.

Spectacolul Eumenidele va fi prezentat în cadrul unui turneu la Timişoara (în premieră naţională), Bucureşti, Cluj şi Suceava.