Manuscrisul original al uneia dintre operele cele mai cunoscute ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata in La major, considerat pierdut timp de pentru peste 200 de ani, a fost gasit printre alte documente vechi in depozitul unei biblioteci din Budapesta, relateaza AFP.

Partitura originala a Sonatei in La major, de MozartFoto: Captura Youtube.com

"Se intampla foarte rar ca un manuscris al lui Mozart sa iasa la suprafata astfel. In cazul Sonatei in La major, pentru care nu era cunoscuta pana acum nicio varianta de manuscris complet, este cu adevarat o descoperire majora", a declarat istoricul muzical maghiar Adam Bosze.

Autentificate de catre experti, cele patru pagini ingalbenite ale partiturii descoperite recent completeaza singurele partituri originale cunoscute pana acum, cele ale miscarilor a treia si ultima, aflate in conservare la Fundatia Mozarteum din Salzburg, Austria, orasul natal al compozitorului.

Sonata pentru pian nr. 11 in La major (K. 331), compusa in jurul anului 1783 si a carei partitura a fost publicata in milioane de exemplare, este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Mozart, celebra mai ales pentru finalul sau - Marsul turcesc.

"Alaturi de Mica serenada si prima miscare a Simfoniei in Sol minor, Marsul turcesc este fara indoiala una dintre melodiile cele mai cunoscute ale lui Mozart. Orice copil poate sa o fredoneze", arata Adam Bosze.

Partitura originala a fost descoperita datorita meticulozitatii unui angajat, Balazs Mikusi, in varsta de 42 de ani. Numit sef al departamentului muzical al Bibliotecii Nationale Szechenyi din Budapesta in 2009, specialistul a cautat timp de cinci ani prin "colturile cele mai ascunse" ale venerabilei institutii cu scopul de a trece prin nenumaratele documente neinventariate, peste care se aseza praful.

"Cand am descoperit acest manuscris, caligrafia mi s-a parut imediat foarte <>. Cand am citit notele, pulsul mi-a crescut brusc dandu-mi seama ca am descoperit faimoasa Sonata in La major" a explicat Balazs Mikusi pentru AFP.

"Nu il cautam pe Mozart, dar nu este o intamplare ca l-am gasit", a mai afirmat el.

Modul in care faimosul manuscris a ajuns insa in colectia bibliotecii infiintate 1802 de aristocratul maghiar Ferenc Szechenyi ramane un mister, mai ales ca Mozart nu a fost niciodata in Ungaria.

"Stim ca Szechenyi avea contacte bune la Viena si in lumea muzicala, insa manuscrisul ar fi putut foarte bine sa ajunga aici intr-un alt momente pe parcursul ultimilor 200 de ani", a aratat Mikusi.

Totodata, nu se stie de ce cea de a cincea pagina a manuscrisului, cea care se gaseste la Salzbourg, a fost separata de restul partiturii. Potrivit expertilor, ar fi putut fi indepartata de restul manuscrisului pentru a fi vanduta unui client bogat.

Manuscrisul original, care a fost interpretata pentru prima data in fata unui public vineri, la Budapesta, de marele pianist ungar Zoltan Kocsis, este o adevarata mina de aur pentru melomani: partitura include variatii infime ale notelor si ritmului spre deosebire de versiunea lasata posteritatii, si are corecturi facute chiar de compozitor.

"Nu va revolutiona abordarea noastra fata de Mozart si nu va schimba caracterul piesei, insa ne poate ajuta sa intelegem mai bine ce a vrut sa faca Mozart", explica Balazs Mikusi.