Deschiderea celei de-a 222-a stagiuni a Operei Maghiare va fi realizată duminică, în 21 septembrie prin premiera absolută a operei Byzantium scrisă de compozitorul contemporan György Selmeczi, a afirmat în conferinţa de presă organizată ieri, 17 septembrie, directorul instituţiei, Szep Gyula. În stagiunea 2014-2015 sunt programate mai multe premiere printre care: Nunta lui Figaro de W.A. Mozart în 9 octombrie, în montarea faimosului regizor Novák Péter precum şi Castelul Prinţului Barbă albastră de Béla Bartók în cadrul galelor ce omagiază personalitatea contelui Bánffy Miklós, în data de 26 noiembrie.

Şirul premierelor va continua în 18 decembrie cu un spectacol de balet intitulat Visul unei nopţi de vară, pe muzică de Mendelsohn şi alţii, reprezentaţie ce va purta semnătura Melindei Jakab, în 30 decembrie cu tradiţionalul spectacol de Crăciun reprezentat în acest an de cabaretul Letsshow iar în 29 martie cu opereta Baiadera de Kálmán Imre. Şi pentru că gustul pentru operă se educă încă de la cele mai fragede vârste, cei mici vor avea o surpriză plăcută prin reprezentarea operei Crăişorul Árgyélus de Tóth Péter. Directorul operei a ţinut să menţioneze că premiera operei Castelul Prinţului Barbă albastră este una regizorală şi scenografică, realizată prin reconstituirea istorică a primului spectacol ce a avut loc în 1918, în regia contelui Bánffy, în colaborare cu Szinetár Miklós o somitate a scenografiei din prima jumătate a secolului XX.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, printre spectacolele lunii octombrie se numără Nunta lui Figaro în 9 şi 11, Gala Puccini în 16, Trubadurul de G. Verdi în data de 23. În 26 octombrie, Opera Maghiară are onoarea de a găzdui două spectacole excepţionale cu opereta Ţara Surâsului de Franz Lehár jucată de către artiştii celebrului Teatru de Operetă din Budapesta acompaniaţi de orchestra operei. Sfârşitul lunii va readuce pe scenă opera Byzantium de György Selmeczi.

Takács Aranka, a prezentat noua identitate vizuală a operei reprezentată printr-un logo modern, atractiv, prin pliante şi materiale promoţionale, un site înnoit, accesibil tuturor la adresa www.magyaropera.ro. Noua imagine doreşte să transmită publicului o viziune modernă asupra unui concept clasic, unic, elegant, deopotrivă elitist şi accesibil ca preţ, constituind un produs de nerefuzat pentru consumatorul de artă muzicală. Opera Maghiară este singura instituţie ce „produce” genuri diferite de reprezentaţii spectaculare beneficiind de acelaşi colectiv de artişti de valoare internaţională: operă, operetă, balet, musical, spectacol de cabaret, operă pentru copii. Este deschisă publicului larg de toate vârstele şi naţionalităţile, reprezentaţiile în limba maghiară fiind subtitrate în limba română, toate spectacolele jucate în limba originară beneficiind de subtitrare bilingvă (română şi maghiară). Opera oferă pachete promoţionale cu preţ redus pentru familii sau grupuri, în programe speciale ce includ şi „turul operei”, copiii şi adulţii fiind invitaţi în culise sau la repetiţii pentru a descoperi singuri „ procesul tehnologic” al actului artistic. Programele de voluntariat sunt deschise elevilor, studenţilor dar şi profesorilor care pot beneficia de adeverinţe şi carduri de voluntariat tot mai necesare portofoliului personal în orice carieră. „Sperăm ca schimbările aduse să reprezinte un început prin care opera să devină un loc cât mai deschis şi prietenos pentru publicul larg iar strategiile de promovare să determine înmulţirea celor care aleg spectacolele noastre” !.

În cea de-a doua parte a conferinţei de presă, compozitorul György Selmeczi a vorbit despre noua sa operă Byzantium compusă pe un libret propriu realizat în colaborare cu scriitoarea Kapecz Zsuzsa, după piesa cu acelaşi nume a marelui dramaturg maghiar Herceg Ferenc. Acţiunea operei are loc într-o singură zi, 27 mai 1543, ziua fatidică a căderii Bizanţului când turcii au cucerit Constantinopolul. Compozitorul a fost fascinat de actualitatea şi universalitatea dramei lui Herceg a cărei idee centrală este destrămarea viziunii unei Europe creştine unitare care a început atunci printr-un proces de descompunere, de pierdere a valorilor morale, prin trădare, prin sacrificii inutile, ajungând să reflecte astăzi aceeaşi tragică pierdere. Byzantium este o reconstituire a acestui proces plasat într-un cadru istoric, în care muzica joacă un rol de liant între vechi şi nou, între tradiţie şi actualitate printr-un limbaj muzical contemporan ce reflectă sinteza dintre orient şi occident, cosmopolitismul lumii bizantine de tradiţie grecească care adoptase modernitatea muzicală a renaşterii occidentale a secolului XVI.

Atât compozitorul cât şi regizorul Zakariás Zalán şi dirijorul Jankó Zsolt au apreciat profesionalismul şi dedicaţia artiştilor care cântă această operă de factură monumentală, în cele 2 acte conţinând 10 scene de frescă istorică şi 18 roluri solistice, toate asigurate de artiştii proprii. Publicul clujean este invitat permanent la această excepţională premieră a operei maghiare precum şi la spectacolele întregii stagiuni.