Sambata 20 septembrie si duminica 21 septembrie 2014, la ora 20:00, la Sala Pictura, Teatrul National "I. L. Caragiale" din Bucuresti anunta premiera oficiala a spectacolului "Butoiul cu pulbere" de Dejan Dukovski, unul dintre cei mai jucati dramaturgi contemporani, in regia lui Felix Alexa. O comedie neagra, un spectacol modern, in care scenele se succed alert, iar vietile personajelor ne surprind prin dezvaluiri socante si rasturnari ametitoare de situatie. Tensiunea si agresivitatea plutesc in aer. Nimic nu pare sa justifice violenta absurda a personajelor, cinismul, nebunia lor. Si poate ca, totusi, aceasta este singura arma de supravietuire intr-o lume care nu are nevoie decat de o scanteie pentru a exploda.

Crina Semciuc si Marius Manole in Butoiul cu pulbereFoto: Tudor Predescu

Razvan Vasilescu si Mihai Calin in Butoiul cu pulbere

Razvan Vasilescu si Mihai Calin in Butoiul cu pulbere

Foto: Tudor Predescu

"Butoiul cu pulbere" este piesa care l-a facut cunoscut dincolo de granitele tarii natale pe macedoneanului Dejan Dukovski, bucurandu-se de o cariera internationala la festivaluri de prestigiu, precum Bienala de la Bonn, BITEF-Iugoslavia si Festivalul de toamna de la Roma, de montari in numeroase tari ale lumii, precum si de o ecranizare premiata, semnata chiar de autor. Inclusiv in Romania, piesa a avut deja trei montari.

Cu stagii de rezidenta la Hamburg si Paris, Dukovski a cucerit rapid publicul european si pe cel mondial cu opera sa, intens preocupata de problematica razboiului din Balcani si de consecintele acestuia in sfera relatiilor umane. Tradusa in

Butoiul cu pulbere, in premiera la TNB

Butoiul cu pulbere, in premiera la TNB

Foto: Tudor Predescu

peste zece limbi, montata pe scenele din lumea intreaga, dramaturgia lui Dejan Dukovski este considerata o chintesenta a spiritului balcanic.

Distributia spectacolului reuneste o pleiada de nume consacrate: Razvan Vasilescu, Marius Manole, Mihai Calin, Marius Bodochi, Andrei Finti, Istvan Teglas, Marcelo S. Cobzariu, Crina Semciuc, Florentina Tilea, Victoria Dicu, Alexandra Poiana. Scenografia poarta semnatura, deja cunoscuta, a tinerei Andrada Chiriac.

Spectacolul nu este recomandat copiilor cu varsta sub 14 ani.