Luni, 15 septembrie 2014, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc un concert sustinut de violonistul Sergey Kravchenko impreuna cu Orchestra de camera „Philarmonia“, sub bagheta dirijorului Nicolae Iliescu.

S. KravchenkoFoto: ICR

Programul concertului contine: C. Silvestri - Trei piese pentru orchestra de coarde op. 4 nr.2, A. Vivaldi – Iarna din ciclul Anotimpurile, N. Paganini – Andante cantabile si Variatiuni pe coarda sol si A. Dvořák – Serenada pentru orchestra de coarde.

Profesor la Conservatorul de Stat Ceaikowsky din Mosova, Sergey Kravchenko (n.1947) a absolvit faimoasa Scoala de Muzica Stolyarsky din Odessa in 1965 si a intrat la Conservatorul din Moscova. Profesorul sau a fost renumitul violinist si musician Leonid Kogan.

Dupa ce a devenit castigator al competitiei Paganini, la Geneva, in 1969, a inceput cariera sa concertistica. De asemenea, a castigat premiul competitiei J. Thibaut la Paris, in 1971, si al competitiei de cvartete de coarde din Liege (Belgia, 1972). Sergey Kravchenko a fost prezent in numeroase turnee atat in Rusia, cat si in strainatate. A concertat si a sustinut masterclass-uri in Germania, Ungaria, Austria, Polonia, Italia, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud si de Nord, fosta Iugoslavie, Bulgaria, Franta, Spania, Belgia, Luxemburg, Brazilia, Finlanda, Israel, SUA, Australia. Din 1972 este profesor de vioara la Concervatorul Ceaikovsky din Moscova, unde a inceput ca asistent al lui Leonid Kogan. In perioada 1996-2001 a fost decan al Facultatii de Interpretare. Multi dintre studentii sai sunt castigatori ai unor concursuri internationale: V. Igolinsky, V. Mullova, A.Lukirsky, S. Krylov, I.Gaisin, A.Kagan, J.Ko, N. Sachenko, A.Stepanenko, E. Stembolsky, O. Shurgot, N. Kozhuhar si altii. Este membru al juriului in prestigioase competitii internationale: concursurile Ceaikovsky, Brahms, Oistrakh, Enescu, Lysenko si altele. Sergey Kravchenko a realizat numeroase inregistrari in Rusia, Germania, Franta, Italia etc, fiind, de asemenea, autorul unor numeroase carti de metodica pentru vioara. Pentru realizarile sale remarcabile, Sergey Kravchenko a fost distins cu titlul onorific de Artist eminent al Rusiei (Distinguished Artist of Russia). Anul acesta, violonistul face parte din juriului Concursului International „George Enescu“ - sectiunea vioara.

Orchestra de camera Philarmonia a luat fiinta in anul 1983, la Bucuresti, fiind apreciata pentru rafinamentul sunetului si calitatea artistica a repertoriului abordat, in care predomina repertoriul preclasic si clasic. Orchestra s-a impus inca de la debut prin sustinerea in concert a unor opusuri de mare consistenta, precum integrale Vivaldi, Corelli sau Händel. Printre inregistrarile realizate de ochestra se numara L’estro Armonico de Vivaldi, Integrala Concertelor Grossi de Corelli, Integrala Concertelor Grossi de Händel, lucrari de Mozart, Giuliani, Respighi, dar si ale unor compozitori romani contemporani.

Orchestra a fost invitata sa sustina concerte la festivaluri de muzica de camera din Rusia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania, Germania si Austria. De-a lungul timpului, Orchestra Philarmonia a colaborat cu solisti romani prestigiosi, dar si cu reputati artisti straini, precum Rugiero Ricci, Victor Picaisen, Alberto Lisy, Mincio Mincef, Alirio Diaz, Barbara Hendricks si altii.

Accesul publicului este liber.