Circuitul SoNoRo Conac 2014 se incheie cu o serie de 3 concerte de exceptie in luna septembrie. Iubitorii de muzica de camera isi dau intalnire sambata, 13 septembrie, la Conacul Ghyka din Cotesti, pentru un program muzical compus din piese de W.A.Mozart, J.M.Leclair, F.Bridge, A.Dvorak si G.Enescu. Ultimele doua concerte SoNoRo Conac din 2014 au ca destinatii Biserica Neagra din Brasov, pe 14 septembrie si Casa Monteoru din Bucuresti, pe 16 septembrie.

Conacul GhykaFoto: conac.sonoro.ro

Conacul Ghyka (Cotesti, nr. 37, in fata primariei) - sambata, 13 septembrie, ora 16 - program:

  • Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - duet pentru vioara si viola in sol major, kv 423
  • Jean Marie Leclair (1697-1764) - sonata pentru doua viole in la major, op. 12, nr. 2
  • Frank Bridge (1879-1941) - lament pentru doua viole, h.117
  • Antonin Dvorak (1841-1904) - terzetto pentru doua viori si viola in do major, op. 74
  • George Enescu (1881-1955) - lautarul pentru viola solo

Muzicienii sonoro: Radu Dunca (vioara), Razvan Popovici (viola) si Christian Nas (viola).

Accesul la concerte se face numai pe baza de invitatie sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Mai multe informatii: conac.sonoro.ro

Conacul Ghyka

In 1471, pentru meritele sale, capitanul Stan Cotea primeste de la Radu cel Frumos o proprietate care se intindea "din apa Leordetului pana in apa Merii, de la hotarul Carligelor pana la hotarul Golestilor si Urechestilor". Capitanul a fondat satul Cotesti, unde si-a construit si resedinta. Secole la rand, descendentii lui au trait in acest conac. La finele sec XIX, conacul a fost cumparat de Mihai Orleanu, Presedintele Camerei Deputatilor si celebru om politic liberal, ce avea sa il dea drept dota fiicei sale, Valentina, casatorita in 1923 cu Victor Slavescu, Academician si Ministru al Inzestrarii Armatei in vremea lui Carol II.

Victor Slavescu a dezvoltat mosia Cotesti, adaugand un teren de tenis, o crama, o distilerie pentru tuica si un poligon de tir. In 1949, conacul a fost nationalizat de regimul comunist, devenind sediul IAS Cotesti. In 1998, domeniul a fost redobandit in instanta de descendentii lui Victor Slavescu. Incepand cu anul 2007, conacul a devenit proprietatea lui Mihai Ghyka (stranepotul lui Mihai Orleanu), care a intreprins ample lucrari de refacere si restaurare a cladirii principale. Dupa fotografii de familie, au fost refacute intocmai gardul de piatra de rau si poarta de intrare in parcul de castani, scara de acces la crama, unde se pot regasesc fundatiile casei puse de Capitanul Stan Cotea la 1472. La 65 ani de la nationalizare, cu prilejul Concertului Sonoro Conac, conacul din Cotesti isi redeschide portile pentru oaspeti de seama.

In 2013, Asociatia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac-, care isi doreste, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din Romania, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale Romaniei. In 2013, SoNoRo Conac a desfasurat o serie de 11 concerte in cladiri de patrimoniu din toata tara, printre care Casa Ion Mincu din Bucuresti, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Manastirea Curtea de Arges si Portul Cetate.

Cea de-a doua editie SoNoRo Conac a debutat pe 10 mai cu un concert la Conacul Hagianoff - Manasia si a continuat cu Vila Dobrusa din Dragasani (9 iunie), Casa Avramide din Tulcea (15 iunie), Conacul Bellu din Urlati (18 iunie), Conacul Cuza de la Ruginoasa (21 iunie), Sinagoga din Bistrita (24 iunie), Castelul Corvinilor din Hunedoara (26 iunie) si Conacul Hodoni de langa Timisoara (27 iunie).

SoNoRo Conac s-a reluat pe 8 august cu un concert la conacul Apafi din satul Malancrav. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate - cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect initiat de Asociatia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Societe Generale si al Ordinului Arhitectilor din Romania.