ConTempo, una dintre cele mai apreciate formaţii de cvartet din lume, compusă în întregime din muzicieni români, deţine astăzi o poziţie dorită de multe ansambluri de acest gen: este cvartetul de Stat al Radio Televiziunii Irlandeze şi susţine concerte şi turnee pe toate continentele.

ConTempo: foto Ted TurtonFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Potrivit Orchestrelor si Corurilor Radio, marţi, 16 septembrie 2014 (19.00), la Sala Radio, cvartetul ConTempo susţine un recital în avanpremiera unei manifestări de excepţie în România: Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRO (ediţia a II-a), eveniment cu un profil unic pe scena muzicală europeană, fiind singurul festival dedicat în exclusivitate orchestrelor radio. Ediţia a II-a a Festivalului RadiRo se va desfăşura în perioada 20 – 27 septembrie şi va reuni în premieră la Bucureşti 5 orchestre radio europene, dirijori şi solişti de primă mărime în peisajul muzical internaţional.

Povestea cvartetului ConTempo este una specială: în 1995 patru studenţi entuziaşti ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti au format un cvartet de coarde (două viori, o violă, un violoncel) şi au început un frumos drum internaţional de competiţii, specializări alături de artiştii celor mai importante formaţii de cvartet din lume, recitaluri şi înregistrări, fără să ştie la momentul respectiv că visul lor va deveni realitate: în aproape 20 de ani, cvartetul ConTempo este astăzi unul dintre cele mai apreciate din lume.

Marţi, 16 septembrie, publicul are ocazia unică de a-i aprecia şi aplauda într-un recital extraordinar pe cei patru muzicieni - Bogdan Şofei şi Ingrid Nicola la vioară, Andreea Banciu la violă şi Adrian Mantu la violoncel – care vor bucura de această dată publicul de acasă! Repertoriul recitalului de la Sala Radio va cuprinde lucrări semnate de HAYDN, considerat un adevărat „părinte” al cvaretului de coarde, dar şi partituri de BARTOK sau creaţii ale unor compozitori contemporani. Evenimentul este prezentat de Radio România alături de Radio Televiziunea Irlandeză.

Supranumiţi de publicul irlandez şi nu numai „ABBA a muzicii clasice”, cvartetul ConTempo are un palmares impresionant: 14 premii internaţionale la prestigioase competiţii de profil din Londra, Munchen, Hamburg, Roma etc., 1200 de concerte prezentate în 46 de ţări, în săli de concert celebre ca St. Martin-in-the-Fields - Londra, Filarmonica din Berlin, Carnegie Hall – New York, Théâtre du Châtelet - Paris, Auditorium – Bruxelles etc.

Cvartetul ConTempo a avut privilegiul de a cânta în faţa unor personalităţi ca Papa Ioan Paul al II-lea, Prinţul Charles, Nelson Mandela etc. În ultimii trei ani au interpretat în premieră absolută 40 de compoziţii. Cei patru muzicieni români au urmat cursuri de perfecţionare cu membrii celor mai apreciate formaţii de cvartet din lume, ca Amadeus, Alban Berg, Tokyo, Emerson, Hagen şi Quartetto Italiano.

Activitatea cvartetului este una extrem de variată : pe lângă recitaluri, astăzi membrii formaţiei susţin ateliere de măiestrie, participă la numeroase înregistrări, semnează compoziţii proprii. Pentru ConTempo interferenţa între genuri muzicale este esenţială. Ansamblul acordă o atenţie importantă colaborării cu muzicieni care cântă jazz, tango, muzică tradiţional irlandeză, muzică electronică, dar şi cooperării cu artişti din alte domenii de activitate (dansatori, poeţi, regizori, pictori, fotografi etc.).

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.