Luna aceasta, Bucurestiul va fi gazda unui eveniment international de marca: o conferinta dedicata celor 100 de ani care au trecut de la momentul izbucnirii Primului Razboi Mondial, la care participa nu mai putin de 20 de invitati din 10 tari europene.

100 de ani de la Primul Razboi MondialFoto: Headsome Communication

Evenimentul, co-organizat de Colegiul Noua Europa, alaturi de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, S.Fischer Stiftung si Allianz Kulturstiftung si finantat de Reprezentantul Guvernului Federal pentru Cultura si Media, continua, pe 19 si 20 septembrie, la Bucuresti, dezbaterile ce au avut loc la Budapesta, in 2012 si 2013, pe teme de istorie contemporana, dar, in acelasi timp, marcheaza si debutul unei serii de conferinte dedicate acestui centenar care vor avea loc in urmatoarea perioada la Belgrad si Atena.

„Cind, cu mai multe luni in urma, impreuna cu Die Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, S.Fischer Stiftung, Allianz Kulturstiftung si New Europe College, am schitat proiectul unei dezbateri, la Bucuresti, despre Europa de azi, in continuarea unor intilniri asemanatoare organizate la Budapesta in 2012 si 2013, nu ne-am inchipuit cit de actuala, cit de „arzatoare” va deveni o astfel de dezbatere in septembrie 2014. Situatia politica la granita de Est a Uniunii Europene s-a deteriorat grav, intr-un ritm accelerat, aruncind asupra aniversarii a 100 de ani de la primul razboi mondial, un voal nelinistitor, o umbra de presentimente funeste. Asa-numita „Politica de Vecinatate Europeana” (European Neighbourhood Policy) se afla, dintr-odata, in fata unei provocari pentru care nu pare sa fie pregatita. Federatia Rusa anexeaza teritorii, modifica granite, relativizeaza valabilitatea unor tratate internationale. Uniunea Europeana incearca, alaturi de Statele Unite, sa tina lucrurile sub control, evitind escaladarea conflictului prin interventie diplomatica si prin sanctiuni economice drastice. Ucraina sta sub amenintarea unei diviziuni primejdioase si e, practic, pe cale de a fi invadata de trupe straine. Occidentul ezita, nu e intotdeauna omogen in reactii, iar Statele Unite trebuie sa faca fata si altor focare de conflict raspindite, epidemic, in Orientul Apropiat. Asa stind lucrurile, nu ne vor lipsi temele de dezbatere.” (Andrei Plesu – Colegiul Noua Europa)

Sub mottoul „Dezbateri europene la Bucuresti”, pe 19 si 20 septembrie, vor avea loc 4 mese rotunde, care vor aborda urmatoarele teme: „Cum convietuim unii cu altii in Europa si tarile vecine: diplomatie, sanctiuni, razboi” (19 septembrie, ora 18.00, Aula BCU), „Vecinii de aproape si «vecinii» de departe ai Europei: Federatia Rusa si Statele Unite” (20 septembrie, ora 9.30, NEC), „Europenism si etnicitate. O reinventare a conceptului de «stat national»?” (20 septembrie, ora 11.30, NEC) si „Granitele Europei: o amenintare, o zona gri sau o «zona de negociere»?” (20 septembrie, ora 18.00, Teatrul Odeon).

Lista participantilor la dezbateri include nume importante de istorici, politologi, sociologi sau scriitori ale caror volume trateaza subiecte politice, personalitati recunoscute pretutindeni in lume.

Slavenka Drakulić – considerata drept una dintre cele mai puternice voci din spatiul ex-iugoslav, Edhem Eldem – reputat istoric din Turcia, descendentul unei ilustre familii de politicieni si istorici turci, de al caror nume se leaga fondarea celor mai importante muzee de arheologie din Turcia, Richard Swartz – scriitor suedez si unul dintre cei mai importanti jurnalisti din Europa Centrala si de Sud-Est, Yaroslav Hrytsak – important istoric si publicist ucrainean, unul dintre cei mai apreciati analisti politici ai momentului, presedintele Centrului de Strategii Liberale din Sofia, Oksana Sabuschko – cunoscuta scriitoare ucraineana, sint doar citeva dintre personalitatile care vor sosi cu aceasta ocazie la Bucuresti, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.