Concertul de deschidere a concursului internaţional George Enescu, ediţia 2014, care va avea loc sâmbătă, 6 septembrie vor fi transmise in direct de TVR 2 şi TVR HD de la Ateneul Român incepand cu ora 19.00 (prima parte) şi 20.00 (partea a doua). Evenimentul de la Ateneul Român va fi moderat de Cătălin Sava.

Concursul George Enescu 2014Foto: TVR

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional “George Enescu” va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un Concert de Gală susţinut de doi dintre laureaţii de marcă ai Concursului Internaţional “George Enescu”: cunoscutul violonist român Alexandru Tomescu (laureat în ediţia 1999), precum şi pianistul cazac Amir Tebenikhin (laureat în 2009).

Din programul Galei fac parte: Rapsodia Nr.1 în La Major op.11 de George Enescu, Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op.64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Concertul pentru Pian și Orchestră în La Minor Op.16, de Edvard Grieg. Concertul de deschidere din 6 septembrie beneficiază de participarea extraordinară a Filarmonicii „George Enescu”, dirijori fiind laureaţii Concursului Internaţional de dirijat „Jeunesses Musicales”.

Concursul Internaţional “George Enescu” este singura competiţie de acest gen din România, singurul concurs din România afiliat la Federaţia Mondială a Concursurilor Internaţionale Muzicale (FMCIM) şi parte a prestigiosului Festival “George Enescu”. Ediţia din acest an se desfăşoară în perioada 6 – 27 septembrie 2014, la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi are patru secţiuni competiţionale: Vioară, Violoncel, Pian și Compoziţie. Premiile oferite vor fi în valoare de 100.000 de euro.

“România contează pe piaţa muzicală internaţională şi acest lucru se vede şi la Concursul Internaţional George Enescu, pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artişti de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiţie de a lansa artişti deveniţi mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul George Enescu consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanţa României ca jucător pe piaţa culturală internaţională”, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului și al Concursului Enescu.

Alexandru Tomescu este laureat al ediţiei din 1999 a Concursului Internaţional George Enescu şi unul dintre cei mai buni violoniști români ai momentului. Alexandru Tomescu a concertat pe marile scene ale lumii precum: Carnegie Hall din New York, Théâtre des Champs Elysées, Paris, sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume. În România, Alexandru Tomescu s-a implicat în organizarea mai multor turnee naţionale de muzică clasică, iar din 2007 deţine dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.