In perioada 5 octombrie – 9 noiembrie 2014, ZonaD/ Fundatia Gabriela Tudor organizeaza la Bucuresti „Festivalul E-Motional”, eveniment dedicat dansului contemporan. Pe durata unei perioade de mai bine de o luna, festivalul propune publicului peste 15 evenimente, intre care 8 spectacole si prezentari work-in-progress, 3 seri cu proiectii de filme de dans, 3 prezentari si dezbateri teoretice si critice, 2 ateliere pentru public, unul dintre acestea finalizat cu un spectacol. Evenimentele vor fi gazduite de studioul ZonaD al Fundatiei Gabriela Tudor si de Centrul National al Dansului Bucuresti si teatrul lorgean, dar vor avea loc si in spatii publice si locatii secrete pe care publicul le va descoperi participind la spectacole.

Festivalul E-MotionalFoto: Fundatia Gabriela Tudor

Potrivit organizatorilor, evenimentul se desfasoara sub motto-ul „reinventeaza-te”, festivalul avand un caracter experimental si se adreseaza unui public caruia ii place schimbarea si care este mereu in cautare, dornic sa descopere si sa incerce lucruri noi.

Formatele variate de evenimente propuse au in comun subiecte ce dovedesc o preocupare actuala a artistilor pentru teme legate de identitate, memorie a corpului sau a spatiilor, precum si de explorare a performativitatii altor spatii decit cele clasice. Atelierele si dezbaterile de istoria si teoria dansului contemporan si performance art-ului sustinute de artisti, teoreticieni si critici de dans din Romania si din strainatate vor sa familiarizeze publicul din Romania cu practici artistice si estetici variate in domeniul dansului contemporan, incercind sa ofere un context pentru spectacolele care sint produse sau/ si prezentate in Romania si sa contribuie la dezvoltarea unor perspective si discursuri critice cu privire la acestea. Publicul larg si profesionistii din dans sint deopotriva asteptati la evenimentele din festival, care sint insotite de intilniri si discutii in format lejer, de tip cafenea.

Festivalul aduce impreuna peste 25 de artisti si profesionisti ai dansului, participanti sau invitati in program, intre care: artistii Mihaela Dancs, Cosmin Manolescu, Vava Stefanescu, Irinel Anghel, Jean Lorin Sterian, Catalina Gubandru, Cristian Nanculescu, Marin Voica, Adriana Gheorghe, Iulia Sima, (Romania), Giselda Ranieri (Italia), Tanja Andreeva (Norvegia), Steinunn Ketilsdóttir (Islanda), Joana von Mayer Trindade, Joclécio Azevedo, Rogério Nuno Costa (Portugalia); directorii de festival Olga Zitluhina (Letonia) si Alberto Magno (Portugalia), criticii de dans Oana Stoica (Romania) si Inta Balode (Letonia), etc.

Festivalul E-Motional este organizat in cadrul programului european „E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finantat in cadrul Programului cultural Bucuresti 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti. Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.