Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” continuă la Sinaia atingând punctul culminant la începutul acestei săptămâni cu concertul Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal. dupa concertul sustinut la Buşteni (18 august), urmeaza Sinaia - Sala Cazino (19 august) şi Bucureşti - Ateneul Român (20 august). Programul concertelor, unul exclusiv simfonic, cuprinde Simfonia a V-a de Beethoven şi Simfonia a V-a de Şostakovici.

Festivalul 'Enescu si muzica lumii'Foto: Afis

Prezența numelor importante de soliști a căror prezență conferă nota de excelență a festivalului, a înscris ciclul de concerte ”Capodopere ale muzicii de cameră” în seria de evenimente memorabile. Valentin Gheorghiu, Marin Cazacu, Liviu Prunaru, Cristian Ifrim, Maruxa Llorente sau Valentina Sviatlovskaia au făcut arcul peste timp, arta lor de cel mai înalt nivel internațional întâlnindu-se pe scenă cu cea a unor foarte tineri și excepționali muzicieni precum Simina Croitoru și Ștefan Cazacu.

Ștafeta sălilor arhipline care ovaționează interpretările de înalt nivel muzical a fost preluată de Orchestra Română de Tineret. Orchestra devenită vedeta incontestabilă a festivalului a uimit cu prilejul primului concert din seria de trei, susținut la Bușteni, mai ales publicul venit de peste hotare, care nu s-a așteptat să întâlnească o orchestră care să ofere versiuni de cel mai înalt nivel internațional într-un mic oras de pe Valea Prahovei.

Orchestra Romana de Tineret: Foto Virgil Oprina

Orchestra Romana de Tineret: Foto Virgil Oprina

Foto: Radio Romania

Simfonia a V-a de Beethoven va continua să surprindă și să farmece pe cei care o vor asculta în versiunea realizată de dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Române de Tineret. Mai departe, performanța absolut spectaculoasă a orchestrei în Simfonia a V-a de Sostakovici, încheie un concert care se urmărește cu sufletul la gură, cu încântare și satisfacția înțelegerii unora dintre cele mai frumoase pagini muzicale scrise vreodată.

Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii”, aflat la cea de a 15-a ediție, se va încheia săptămâna viitoare cu un concert susţinuit de Orchestra de Tineret a Franţei sub bagheta lui Dennis Russell Davies şi având-o ca solistă pe pianista Maki Namekawa pe 26 augsut la Sinaia şi 27 august la Bucureşti, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Festivalul “Enescu şi muzica lumii” și-a onorat şi la această a 15-a ediţie renumele de promotor al tinerelor talente muzicale ale României, pe care le aduce în fața publicului din Sinaia, Bușteni, Brașov, Sibiu și București, alături de muzicieni consacrați de nivel internațional, sub îndrumarea neobositului muzician Marin Cazacu.

Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” este organizat de Primăria Sinaia, Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”, Fundatia “Prietenii muzicii - Serafim Antropov” și este un proiect cultural finanțat de AFCN.